Minél később kezelünk egy problémát, annál fájdalmasabb lesz a megoldás. Merkel és Seehofer ugyan megállapodott a német migrációs politikáról, amivel a német kancellárasszony – egy időre legalábbis – elkerülte a bukást, ennek ellenére a neheze még hátra van. Berlinnek meg kell győznie elsősorban Ausztriát majd Olaszországot a menekültek visszafogadásáról.

 

Bonyolódik a helyzet a német kormányválság enyhülése után Európában. Miközben jelentős eredmények születtek a június végi uniós csúcson, és az EU soros elnökségét átvevő Ausztria is elkötelezett a külső határok védelmében, a már Európában lévő migránsok miatt nő a feszültség Berlin, Róma és Bécs között.

 

A CDU-CSU paktum értelmében Bajorország déli határai mentén kialakítandó migrációs tranzitzónákra Ausztria valószínűleg a határellenőrzések visszaállításával reagál majd – amennyiben nem jutnak külön egyezségre. Bécs egyúttal határellenőrzést vezetne a Brenner hágónál. A rendkívül kereskedelmi célú átmenőforgalommal rendelkező, az olasz-osztrák határnál található hágó Európa legfontosabb észak-déli kereskedelmi útvonal.

 

 hirdetes_810x300  

Német kormányválság: Törékeny egyezségre jutott Merkel és Seehofer

 

Paradigmaváltás

 

Ha az osztrákok lelassítanák rajta a forgalmat, az mind az olasz, mind a bajor cégeknek hatalmas veszteségeket okozna. Az olasz vállalatok már nyomás alá is helyezték a római kormányt, hogy minden eszközzel akadályozzák meg a hágón az ellenőrzéseket. A schengeni rendszer tehát újra hatalmas kihívással szembesül majd.

 

Ausztria, bár határozottan nem utasította el a dublini rendszer reformját – vagyis a migránskvóták újabb változatát – de az EU soros elnökeként a külső határok védelmében látja a migránsválság megoldását.

 

„Az Európai Tanács ülése tényleges paradigmaváltást hozott az ügyben. A menekültek elosztásáról a külső határok bebiztosítására tevődött át a hangsúly”

 

– jelentette ki kedden Strasbourgban az osztrák kancellár az Európai Parlament plenáris vitáján.

 

Fordítva ülünk a lovon

 

És valóban: a migrációs válság 2015-ös kitörése óta az Európába érkező bevándorlók elosztásával volt elfoglalva mindenki Nyugat-Európában, és a V4-ek, és különösen Magyarország javaslatát a külső határok védelméről mintha nem is hallották volna.

 

„Fordítva ülünk a lovon. Mielőtt hozzálátnánk a házon belüli rendcsináláshoz, gondoskodnunk kell arról, hogy a ház ajtaja ne legyen tárva nyitva”

 

idézett a Bruxinfo egy neve elhallgatását kérő osztrák diplomatát. Mindazonáltal Bécs elismeri, hogy csak konszenzusos megoldás születhet, ezért a migránskvóták részleges (önkéntes) bevezetése nem jelenthet megoldást, ahogy a szolidaritás ráerőltetése a tagállamokra sem.

 

A Bruxinfo információi szerint Bécs egyetlen csomagban fogadtatná el a hét jogalkotási kezdeményezésből álló menekültügyi reformot, elkerülve azt. Ezzel egyetértenek a visegrádi országok is, mert így elkerülhető, hogy az elért megállapodás mellett csak részben kötelezzék el magukat az tagállamok.

 

Vannak még nyitott intézkedések

 

Ausztria hozzáállását azonban nagyban meghatározhatják a németországi menekültügyi intézkedések. Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtökön utazik Bécsbe, hogy egyezségre jusson Németország déli szomszédjával.

 

Ugyanakkor vannak lezáratlan kérdések.  Jelenleg még nyitott kérdés, hogy az EU külső határainak hatékony megvédése után jöjjenek-e migránsok Európába ellenőrzött módon. Ezzel kapcsolatban Kiszelly Zoltán amgyar politológus az M1 aktuális csatornán elmondta, Angela Merkel és a brüsszeli elist szerint a Unión kívül jövőben létrehozott migrációs központokban ladott, pozitívan elbírál menedékkérelmek birtokában ellenőrzött úton, repülővel érkezhessenek menekültek az EU-ba. A V4 ezzel szemben azon az állásponton van, hogy a segítséget a konfliktuszónákba kell vinni, nem pedig a veszélyeztetett embereket kell Európába hozni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!