Folytatódik a thaiföldi mentőakció, amelynek keretében immár a hatodik fiút is sikerült épségben kijuttatni a vízzel elárasztott barlangból. Így a bennrekedtek száma 6 gyerekre és egy felnőttre csökkent.

 

FRISSÍTVE: 14:57 – A mai mentőakció keretében újabb négy gyermeket sikerült kimenteni a thaiföldi barlangból. Összesen tehát 8-an menekültek meg, ám a hírzárlat miatt nem ismert az állapotuk. Négy gyermek és 25 éves edzőjük még a barlangban éjszakázik. 

 

14:38 – A sajtó két mentőautót látott, ahogy elhagyja a barlangnál kialakított tábort. Ez arra utal, hogy nem hét, hanem nyolc gyereket sikerülhetett már kimenteni. (A hatodik fiú, akinek megmentését hivatalosan is megerősítették ekkor már a városi kórházban volt).

 

 hirdetes_810x300  

14:26 – Nem hivatalos értesülések szerint már a hetedik fiút is kimentették. Ezt

 

A mentésben 90 búvár vesz részt, a vasárnap megkezdett akció keretében négy gyereket sikerült kijuttatni, de mivel elfogyott az oxigén, 20 órára felfüggesztették az akciót. Közép-európai idő szerint ma hajnalban végül a folytatás mellett döntöttek.

 

A fiúk egészségi állapota a hivatalos közlések szerint kielégítő, de sem a sajtó, sem a szülők nem tudják, kiket sikerült eddig kimenteni. Tekintettel azokra a szülőkre, akiknek gyermeke még a barlangban van, az illetékesek teljes hírzárlatot rendeltek el.

 

A fiúknak a barlang kijáratáig 4 kilométert kell megtenniük, a barlang 1,7 kilométeres része víz alatt van, ezért két búvár kíséri mindegyiküket. A barlangban vannak olyan szűk szakaszok, ahol le kell venni a légzőpalackokat. A látási körülmények rendkívül rosszak. A mentés körülményeit az alábbi illusztráció szemlélteti.

 

Forrás: BBc.com

 

Közép-európai idő szerint dél körül sikerült kihozni az ötödik gyereket a barlangból. Egy órával később helikopterrel a városi kórházba szállították, ahol társait is ápolják. Egyelőre nem tudni, milyen állapotban van.

 

 

 

A BBC által megszólított szakértő szerint a fiúk a mentés alatt végig passzív szerepben vannak – ellentétben a sajtó azon értesüléseivel, hogy meg kell tanulniuk búvárkodni. „A kísérőik lényegében átnyomják őket a vízen” – fogalmazott Peter Dennis a Brit Barlangászati Búvárok Szövetsétől, aki szerint a fiúk teljesen normálisan tudnak lélegezni a légzőmaszkokban. Sőt, hozzátette, hogy szerinte a fiúkat enyhén leszedálhatták volna, hogy véletlenül se essenek pánikba. Az ugyanis tényleg végzetes lehet.

 

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: radionz.co.nz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!