Az izraeli törvényhozás elfogadta azt a igen sok vitát kiváltó törvényjavaslatot, amely Izraelt kizárólag a zsidók államaként ismeri el. Az arab nyelv többé nem hivatalos nyelve az országnak, a zsidó telepek létrehozását „nemzeti és államérdekként” kerültek meghatározásra, fővárosnak pedig Jeruzsálemet jelölte meg.

 

A törvény valószínűleg tovább táplálja majd a lakosság 20 százalékát kitevő ara kisebbség és a zsidók között. Hozzá kell tenni, a szavazás szoros volt, és több hónapnyi kemény vita előzte meg. A 120 tagú parlament 62 képviselője szavazott igennek, 55 nemmel, ketten pedig tartózkodtak.

 

„Izrael a zsidó nép történelmi hazája, és benne a zsidóknak kizárólagos joga van az önrendelkezésre”

 

fogalmaz a törvény.

 hirdetes_810x300  

 

Bár a legvitatottabb részek végül kikerültek a törvényből, aligha fogja lenyugtatni a kedélyeket. Az arab neyelv bár nem hivatalos, továbbra is lehet használni a hivatalokban. És bár az arab polgárok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a zsidók, arra panaszkodnak, hogy másodrangú polgárokként kezelik őket, és gyengébb minőségű szolgáltatásokat kapnak az államtól, elsősorban az oktatás, egészségügy és a lakhatás területén.

 

„Továbbra is be fogjuk tartani az emberi jogokat Izraelben, de a többségnek is vannak jogai és a többség dönt”

 

fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli elnök.

 

HNonline.sk

Nyitókép: haaretz.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!