Három csehországi NATO-katona vesztette életét egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén. A hírt a cseh védelmi minisztérium erősítette meg.

 

„A merényletben három cseh katona halálos sérüléseket szenvedett” – olvasható a cseh hadsereg vezérkarának közleményében. A dokumentum szerint a cseh katonák őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát.

 

„Három katonánk tragikus halála nagyon megrázott bennünket” – jelentette ki Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjaiknak és hozzátartozóinak.

 

 hirdetes_810x300  

Jan Pejšek, a prágai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy a cseh áldozatok közül kettő tizedes, egy pedig törzsőrmester volt. A cseh közlemény szerint az őrjáratban hat katona vett részt, további három katona – két afgán és egy amerikai – megsebesült a robbantásos merényletben.

 

 

A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot. A mostani három áldozattal együtt eddig a cseh hadsereg 28 katonája vesztette életét Afganisztánban.

 

A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek.  „Megöltünk nyolc amerikai megszállót egy taktikai robbantásban” – állította közleményében Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő.

 

Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív. Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!