Oroszország az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlatára készül, mégpedig közösen Kínával és Mongóliával. Több tízezer harckocsit, háromszázezer katonát és több mint ezer harcászati repülőgépet vonultatnak fel a Vosztok 2018—as hadgyakorlaton. Mit üzen Moszkva, és elsősorban kinek? Mi a Vosztok 2018 háttere? Ezeket a kérdéseket válaszolta meg Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának augusztus 30-i adásában.

 

Szemben a Vosztok 2010 és 2014 hadgyakorlattal most először Kínával közös hadműveleteket hajt végre az orosz hadsereg. Ilyash szerint ez üzenet az USA-nak, hogy Oroszország és Kína kapcsolata már stratégiai értelemben is egyre jobb és szoros együttműködés alakult ki köztük.

 

A Vosztok 2010 még Kínának szólt, Moszkva célja az volt, hogy demonstrálja az orosz haditechnika sikereit és elrettentse Kínát, a 2014-es hadgyakorlat célja pedig az volt, hogy a Krím annektálása utáni szankciók dacára Oroszország jelezze, hogy a nemzetközi ellenszélben is erős hatalom tud maradni. A mostani hadgyakorlat a szakértő szerint azt is jelzi, hogy a két ország a szövetség irányába mozdul el.

 

 hirdetes_810x300  

GF: Tíz évvel ezelőtt ért véget a hidegháború utáni világrend – ledőltek az illúziók, jönnek az új szövetségkötések

 

A szakértő Ukrajna kapcsán megjegyzi, hogy az orosz stratégiai cél teljesülni látszik: a kelet-ukrajnai konfliktusok kirobbanásával ugyanis az ország nem tud betagozódni sem a NATO-ba sem az EU-ba. Ilyen tekintetben a Vosztok 2018 üzenet a NATO-nak is, amely az elmúlt időszakban növelte jelenlétét Európa keleti határainál (amerikai rakétavédelmi technika megjelenése Romániában és Lengyelországban).

 

Bár az amerikaiak több mint a tízszeresét költik fegyverkezésre, mint az oroszok, stratégiai szempontból az erőviszonyok viszonylag kiegyenlítettek, hiszen mindkét állam atomhatalom. Ilyash hangsúlyozta, hogy az atomarzenál és annak felhasználása határozza meg az erőviszonyokat. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az Egyesült Államok marad a világ haderői között a legerősebb, és talán Oroszország és Kína együttesen sem tudják meghaladni az USA erejét.

 

Az elmúlt időszakban azonban mindkét állam igyekszik felzárkózni az amerikaiak által jelentett kihíváshoz, és ezt most már közösen teszik.

 

A Vosztok 2018-ra szeptember 11-15. között kerül sor. Hivatalosan mindhárom résztvevő ország tagadja, hogy a hadgyakorlat harmadik féllel szembeni erődemonstráció lenne.

 

Német külügyminiszter: A jelenlegi időszak sokkal veszélyesebb, mint a hidegháború volt

 

Körkép.sk

Nyitókép: chinadaily.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!