Míg Macron az EU megreformálásáért kampányol Európa-szerte, és szövetségeseket gyűjt az közelgő európai parlamenti választásokhoz, hazájában még mindig negatív rekordokat döntöget népszerűségi indexe. A legutóbbi franciaországi közvélemény-kutatások szerint a Francia Tömörülés Pártja (a korábbi Nemzeti Front), élén Marine Le Pennel már megelőzi Macron En Marche! (Lendületben!) pártját a népszerűségi listán.

 

Az IFOP intézet által vasárnap közölt adatokról a Reuters hírügynökség számolt be. Macron mozgalma eszerint a jövő tavaszi EP-választásokon a voksok 19 százalékát szerezné meg, ami 1 százaklékpontos csökkenés az augusztus felmérésekhez képest. Ezzel szemben Le Penékre a válaszadók 21 százaléka szavazna, ami 4 százalékpontos növekedést jelent az augusztusi eredményükhöz képest.

 

Macron számára még ennél is nagyobb csapás, hogy a fősodrású médiában szélsőségeseknek illetve „Frexit-pártiaknak” nevezett francia pártokkal együtt (a szuverenista Nicolas Dupont-Agnian, a guallista DLR, illetve Florian Philippot és Francois Assselineau) Le Penékkel együtt 30 százalékos eredményt értek el a mostani közvélemény-kutatáson, míg augusztusban „csak” 25 százalékon álltak.

 

 hirdetes_810x300  

Macron győzött, Le Pen veszített, de korai még temetni a francia szélsőjobbot és éltetni Európát

 

A felmérést október 30-31-én készítették 1000 francia állampolgár megkérdezésével. A megkérdezettek arra a kérdésre adtak választ, hogy melyik pártra szavaznának, ha most hétvégén kerülne sor az EP-választásokra.

 

A szélsőbaloldal 3 százalékpontot gyengült augusztushoz képest, míg a jobbközép Les republicains 13 százalékon áll.

 

Egy korábbi felmérés, ami szeptember közepén látott napvilágot és amit az Odaxa-Dentsu intézet készített, másfél hónapja Macron és Le Pen még fej-fej mellett, 21 százalékkal haladtak, tőlük jócskán lemaradva 14 százalékos népszerűségnek örvendhetett, a Melenchon nevével fémjelzett France Insoumise nevű szélsőbaloldal pedig 12,5 százalékon állt.

 

A fiatal, negyvenes Emmanuel Macron, akinek pártját a fősodrású francia sajtó a semmiből építette fel és vezette győzelemre a 2017-es francia elnökválasztásokon, elődeihez képest a legnépszerűtlenebb francia elnök. Jól jönne számára egy győzelem például az európai porondon, ám úgy néz ki, egyelőre még nem ért el áttörést. Ráadásul a franciák többsége az állami cégek leépítése, a munkáltatókat a munkások rovására helyzetbe hozó munkaügyi reformok miatt kritizálják egykor megválasztott elnöküket. A helyzeten nem sokat segít, hogy Macron elképesztően fényűző életet él.

 

Az európai parlamenti választások Macron és Franciaország számára stratégiai kérdés. Lényegében a Nagy-Britannia nélküli, Németországot ellensúlyozó EU kialakítása lenne a célja. Bővebben lásd alábbi cikkeinket.

 

Macron arra használná az EU-t, mint Amerika a NATO-t – Németország gyengítésére

 

Körkép.sk

Nyitókép: foxnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!