Nyitókép forrása: DW.com

 

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a németek csaknem két ötöde – pontosabban 38 százaléka – szeretné, hogy Angela Merkel ne töltse ki 2021-ben lejáró hivatali idejét, és korábban távozzon a politikából.

 

A YouGov intézet szombaton közzétett felmérése szerint a német állampolgárok 43 százaléka véli úgy, hogy Merkel a rendes megbízatási ideje végéig, 2021-ig maradjon posztján – a felmérés nem számolt azzal a lehetőséggel, hogy Merkel még egy ciklust bevállaljon, erre jelenleg nem sok esély mutatkozik.

 

A megkérdezettek 18 százaléka nem tudott egyértelműen állást foglalni. Így végeredményben a Merkel azonnali távozását követelők és a 2021-ig őt hivatalban marasztalók közti különbség mindössze 5 százalékpontos.

 hirdetes_810x300  

 

Ma a német kancellárasszony kitart amellett, hogy a választási ciklus végéig hivatalban marad. Amíg a német nagykoalíció – CDU/CSU-SPD – nem esik szét, addig nincs is esély Merkel idő előtti távozására. A német törvények értelmében elmozdítására csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal van lehetőség, vagyis leváltása pillanatában ki kell nevezni utódját, aki élvezi a Bundestag támogatását.

 

Mindenesetre, Merkel és Horst Seehofer CSU-elnök és belügyminiszter vitája idején – ami a határvédelem és migránsok kitoloncolása kapcsán robbant ki – azt suttogták a kulisszák mögött, hogy az SPD már az előrehozott választásokra készül. Később azonban rendezték a belső feszültséget, azóta pedig a CDU élére Merkel helyett megválasztották Annegret Kramp-Karrenbauert, aki azonban hasonló politikai irányt képvisel, mint Merkel.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!