Nyitókép: dailysabah.com

 

Ott ül magán felhőkarcolója ötvenedik emeletén lévő, tornaterem nagyságú magánirodájában, két összekulcsolt lábfeje hatalmas íróasztalán, a panoráma ablak a Szabadságszobor sziluettjét vetíti eléje. Előbb érkezett meg az ötvenegyedik emeleten található, a Karib-tenger hangulatát előidéző, panoráma-medencéjéből, kipihenve, kiegyensúlyozottan, az úszás, a masszázs minden jótettétől megáldva.

 

Aztán egy szőke, Claudia Schiffer „kaliberű,” gyönyörű teremtmény tipeg íróasztala elé, s egy  úri hölgy eleganciájával főnöke elé helyez egy iratköteget, s bájos mosoly kíséretében csak ennyit mond: „Uram, egy újabb rendelés…”

 

Ekkor a főnök leemeli lábát az íróasztalról, a bájos mosolyt szintén egy mosollyal illusztrált fejbillentéssel viszonozza, majd ismét hátradől forgófoteljében, s csak ennyit szól: „Egy kávét kérek. S hozzá, egy pohár pezsgőt…”

 hirdetes_810x300  

 

Most már nem a Szabadságszobor, hanem a teremből kitipegő hölgy áramvonalas „sziluettjét” nézegetve, rókamosoly ül az arcára, s valami ilyesmit gondolhat: „lefizetett politikuskáimnak ismét sikerült összeugrasztani, néhány szemben álló, tengeren túli országot…”

 

Gondolta „Ő,” a fegyvergyáros, a fenti történetecske – pszeudonimként használt – „bombagyárosa.”

 

Amikor a kötelezőt hadovázzák

 

A fentiekben leírt, kis életepizód rajzolódott ki elém akkor, amikor Luboš Blaha, a szlovák parlament képviselőjének egyik blogjából beszélgettünk baráti köröm tagjaival, mely írást több portál, többek között a Körkép is közölt, szemlézett.

 

Blaha itt arról a petícióról ír, amely Szlovákia Biztonságstratégiai Dokumentumának elfogadására szólít fel. Amint ezt a Körkép szerkesztője is zárójelben megjegyezte, a dokumentum fenyegetésként jelöli meg Oroszországot.

 

Blaha megjegyzi, nézzék meg a beszédes petíció aláíróinak nevét, ott található Smatana, Zajac, Mesežnikov, Fedor Gál, Duleba, Mesík, emellett Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, a Globsec, s egy sor amerikai alapítvány, egyesület, s NGO.

 

Majd Blaha oda vetett egy provokatív mondatot is: /…/ Minek van egyáltalán oknyomozó újságírás? Aki tudni akarja, ki szolgálja az USA-t, megtalálja a nevüket.

 

Természetesen, erre a képviselői reakcióra felkapta „fejét” a Szlovák Külügyminisztérium is, s egy diplomatikusan megfogalmazott levélben Blaha képviselő tudomására adta, hogy minisztériumuk nem külső befolyás alapján cselekedett, a parlament képviselőinek volt javaslat tevési alkalma az említett üggyel kapcsolatban.

 

Ez a kötelező reakció persze borítékolható volt, hiszen mindannyiunk számára nyilvánvalónak kell lennie annak, mely táborhoz tartozunk, s maga a V4 országai is biztonsági szempontból a NATO kötelékébe tartoznak.

 

Az éremnek két oldala van

 

Persze, invesztigatív újságírók, de korábbi befolyásos politikusok, közszereplők is kifejezték véleményüket Blaha felvetett gondolataival kapcsolatban.

 

Blaha ugyanis leírt egy-két olyan mondatot, melyeken, valóban mindannyiunknak érdemes elgondolkodni, melyek bizony nem a róka természetű, mindig az erősekhez dörgölődzőkhöz, a bármilyen rendszerhez való besimulókhoz szólnak. Tehát, néhány kiragadott idézet Blaha mondatai közül.

 

„A dokumentum többször hangsúlyozza, milyen fenyegetést jelent országunkra Oroszország, és mennyire támogat minket a szeretett NATO. És természetesen vágyunk az ő megerősítésére – főleg a NATO keleti szárnyának megerősítésére.

 

Hát akkor, csak örömmel provokáljuk Oroszországot, a nagy testvér parancsára. Készülni a háborúra, fegyverkezni – ez az egyetlen biztonsági garancia. Hát nagyszerű.

 

És  Amerika harcolni is fog az oroszokkal – az utolsó szlovákig.

 

De szívesen feláldozzuk magunkat – a nagy testvér és a szent szövetség nevében /…/.”

 

Beszólt az „öreg róka” is

 

Ha politológusokból, művészekből, publicistákból álló baráti társaságom tagjai közül az asztalnál valaki az „öreg róka” kifejezést ragozgatja, mindannyian tudjuk, Csehország volt elnökéről, Václav Klausról van szó.

 

Ugyanis, az öreg róka ismét beintett.

 

A CTK hírügynökség által idézett, egyik cseh portál interjújában a volt államelnök elmondta:

 

„Ukrajna jelenti térségeinkre az egyik legnagyobb biztonsági kockázatot, mely szerinte a nyugat által az oroszok és Vladimír Putin provokálására lett „felkínálva.”

 

Klaus továbbá kifejtette: „Ha fogalmazhatok így, ők maguk kínálkoztak fel a nyugat számára, beleértve a mieinket is, arra a szerepre, hogy provokálják Oroszországot és Putin elnököt,” – említette. Az orosz elnök szerinte továbbra is óvatos és tartózkodó, s nem ül fel a provokációnak. Ami szerencse, mert ha egy kaotikusan gondolkodó valaki lenne, az üst „felrobbanhatna,” – mondta.

 

Klaus szavait az is alátámasztja, hogy a forrófejű volt oligarcha, csokoládé és hajógyáros, Ukrajna mai elnöke, Porosenko nemrég hadiállapotot hirdetett ki Oroszország ellenében. A ma már népszerűtlen elnök felszólította Lengyelországot is, legyenek felkészülve az esetleges összeütközésre, s a lengyeleknek felajánlotta országa hadseregének a dombaszi harctereken szerzett tapasztalatait.

 

Az oroszok nem reagáltak a „feldobott szervára,” a ma már visszavont hadiállapotra.

 

Szlovákia tapasztalt külügyminisztere is okosan reagált

 

Miroslav Lajčák, Szlovákia külügyminisztere korábban nem egy alkalommal fejtette ki aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy egy velünk szomszédos országban háborús körülmények uralkodnak, konkrétan a korábbi hadiállapot kihirdetése a mai feszült állapot.

 

Lajčák, aki jelenleg az Európai Bizottság és Együttműködési Szervezet /EBESZ/ soros elnöke, Bécsben tartott legutóbbi találkozóján jelentette be, hogy első útja Ukrajnába vezet majd, de ellátogat Moszkvába is, hogy közvetítsen a Kelet- Ukrajnában kialakult katonai konfliktus ügyében.

 

A tapasztalt karrier-diplomata fellépése, hosszabb távon sejthetően pozitív eredményeket hoz majd, hiszen Lajčák nagyon is jól ismeri az említett geopolitikai terepet, hiszen 1991 és 1993 között diplomataként szolgált Moszkvában, s a  diplomácia világában jól ismert feszültségoldó képességeiről. Lásd, a Macedóniában, Albániában 2001 -2005-ben betöltött konfliktusoldó, pozitív diplomáciai tevékenységét.

 

Higgadt fellépéséről tanúskodott a csütörtöki bécsi sajtótájékoztató is, amikor újságírók kérdésére a kercsi szorosnál keletkezett tengeri konfliktussal kapcsolatban kijelentette:

 

„ Fontos, hogy ez egy elszigetelt konfliktus volt.”

 

Ám feszültség szítókból akad bőven

 

Minden józan gondolkodású politikus, közember tudatában van annak, hogy az említett, a V4-ek határainak mentén zajló konfliktus eszkalálódása, kiterjedése esetén a mi geopolitikai területeinket is érintené, vagyis a háború itt, Európában zajlana. A 2014-es kijevi, Majdan főterén lezajló események is azt bizonyítják, milyen kevés is szükségeltetik ahhoz, hogy az emberek szabadságvágyába valakik „belepiszkítsanak,” hogy közel kerülhessünk a harmadik világháborúhoz.

 

Ma már nem titok, hogy az említett helyszínen kirobbant véres konfliktushoz nagyban hozzájárultak a külföldről bevetett NGO-k. Ezek ma is itt vannak Európában, asszisztálnak  az Európai Unió bevándorlás politikájánál, lobbi csoportjaik befolyásolják az EU csúcsvezetésének tagjait, s gazdasági bevándorlók tömegével árasztanák el az amúgy is gondokkal küzdő, kontinensünket, mely külső határai védtelenek.

 

S persze, a magyar-szerb határon kerítést is bontanának. Ám nem George Soros lakóhelyének, három méter magas beton kerítését ott, valahol távol Amerikában,  aki „Nyílt Társadalomról” prédikál, közben önmaga, s családja védelmét távol, az általa irányított, mozgatott, konfliktuskeltő NGO-tól őrzött, bekamerázott beton kolosszusokkal biztosítja.

 

Ez az írás, a béke jegyében íródott. Annak a világbékének a jegyében, melyet  – éljünk a fölkerekség bármelyik táján – mindannyiunknak óvni, védeni kell.

 

Ezt várja el tőlünk Picasso, múzeumban dédelgetett békegalambja is.

 

Kalita Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.