Nyitókép forrása: businessinsider.com

 

A brit Polgári Légihatóság (CAA) kitiltott Nagy-Britannia légteréből a Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállító gépeket az etiópiai és a fél évvel ezelőtti indonéziai légikatasztrófák miatt. Az előbbire vasárnak került sort, a szerencsétlenségben négy szlovák állampolgár is meghalt.

 

Az Ethiopean Airlines Addisz-Abebából Nairobiba tartó járata vasárnap reggel zuhant le, fedélzetén 157 ember tartózkodott, egyikük sem élte túl. Ez volt a második légikatasztrófa, ami a teljesen új, tavaly májusban piacra dobott Boeing 737 MAX 8-as utasszállító számlájára írható. A fél évvel ezelőtti, 189 halálos áldozatot követelő indonéz tragédia után megállapították, hogy gép sebességmérő AOA rendszere meghibásodott.

 

A vasárnapi események után az amerikai gyártóban enyhén szólva is megingott a bizalom: először Kína és Etiópia tiltotta ki a gép ezen típusát a felszállópályákról, később csatlakozott hozzájuk Indonézia, és most már Nagy-Britannia is – egy nappal azután, hogy megtalálták a etiópiai gép fektedobozait.

 hirdetes_810x300  

 

A CAA közlése szerint azon utasok számára, akik ezzel a  géptípussal utaztak volna be Nagy-Britanniába, másik gépet bocsátanak rendelkezésükre. Norvégia hasonló lépéseket tervez.

 

Amerikában nem egyszerű a helyzet, a Southwest Airlines légitársaságnak például zömében ilyen típusú gépei vannak, és nem tudnák pótolni a kieső gépeket.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!