Nyitókép forrása: reuters.com

 

Szlovákia a korábban tervezettnél korábban, már 2022-ben teljesíti a NATO keretében vállalt kötelezettséget, miszerint az ország védelmi kiadásai a GDP 2 százalékára emelkednek. Ezt Peter Pellegrini (Smer) kormányfő jelentette ki Donald Trump amerikai elnökkel való tárgyalása után. Összehasonlításképp: Csehország és Németország 2024-ben tervezi teljesíteni ezt a célt.

 

Trump „nagyra becsülte” Szlovákia erőfeszítéseit. Mint mondta, reméli, hogy  más országok is követik példáját. Trump az újságírók azon kérdését azonban elkerülte, hogy elfogadta-e Pellegrini meghívását Szlovákiába.

 

A Fehér Házban tartott közös sajtótájékoztatón Pellegrini kijelentette, hogy „Szlovákia teljesíti ígéreteit és modernizálja hadseregét, amerikai fegyvereket vásárol”. Kijelentett, hogy Trump szerinte valódi vezető és gratulált neki az amerikai gazdaság dinamikus fejlődéséhez, különösen az a munkanélküliség csökkentéséhez (épp jelent meg kimutatás, amely szerint az USA-ban öt évtizede nem volt ilyen alacsony az állástalanság).

 hirdetes_810x300  

 

Trump szerint Washington és Pozsony kapcsolata sosem volt még ilyen jó, hangsúlyozta, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy szlovák miniszterelnök az ovális irodában lehetett. Kiemelte, hogy Pellegrini nagyon népszerű országában, ahogy azt is, hogy az ő megítélése pozitív a szlovákiai lakosság körében.

 

Az újságírók rákérdeztek arra is, hogy ellátogat-e Szlovákiába. A korábban sajtóban megjelent információk szerint Pellegrini meg akarta hívni őt, az időpont kapcsán pedig augusztus 29., a Szlovák Nemzeti Felkelés 75 évfordulóját emlegették. Trump nem adott egyértelmű választ:

 

„Szívesen elmennék Szlovákiába, vannak ott ismerőseim, remek emberek”

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.