Nyitókép forrása: kiyvpost.com

 

Ukrán sajtóértesülések szerint a parlamenti pártok frakciói ki akarják eszközölni, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnököt csak május 27. után iktassák be, hogy így akadályozzák meg,hogy az új elnök kampányígéretét betartva feloszlassa a parlamentet és új választásokat írjon ki. Egyelőre nincs kizárva, hogy a Zelenszkij által preferált dátumon, május 19-én lesz beiktatása.

 

Zelenszkij számára két okból is fontos lenne az új parlamenti választások kiírása. A jelenlegi parlament nagy része továbbra is Petro Porosenko befolyása alatt áll, másrészt, Zelenszkij nemrégiben alakult pártja még nincs ott a törvényhozásban.

 

A dátummal való manipuláció lényege, hogy az ukrán törvények szerint nem lehet új választásokat kiírni a képviselők mandátumának lejártát megelőz hat hónapban. Mivel a törvényhozás mandátuma november 27-én jár le, ha Zelenszkij nem írja ki május 27. előtt az előrehozott választásokat, akkor a pártok kitölthetik a teljes választási ciklust.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij pártjának népszerűsége jelenleg a felmérések szerint 25 százalékos. Ez persze idővel csökkenhet, egyelőre még az új elnök választási sikere is tükröződhet benne.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!