Nyitókép forrása: mirror.co.uk

 

Theresa May brit kormányfő újabb népszavazást tartana, ha nem sikerülne átvinni a brit törvényhozáson, ha nem sikerül egyezségre jutnia a munkáspárti képviselőkkel. May már a miniszterekkel is egyeztetett egy új brit népszavazás kiírásának lehetőségéről.

 

May javaslata a Brexit feltételeiről már háromszor lebukott a londoni parlamentben, még saját képviselői sem támogatták egyöntetűen. Most, negyedszerre megpróbálja meggyőzni az ellenzéki Munkáspártot arról, hogy támogassák a javaslatát. Amennyiben ez nem sikerül, népszavazásra kerülhet sor.

 

Brit sajtóértesülések szerint a referendum egy újabb népszavazás lenne Nagy-Britannia uniós tagságáról, némiképp árnyalva a kérdéskört. A három kérdés azt feszegetné, hogy megegyezéses Brexit, megegyezés nélküli (kemény) Brexit valósuljon meg, vagy Nagy-Britannia eleve ne is lépjen ki az EU-ból.

 hirdetes_810x300  

 

Nagy-Britanniában a Brexit miatt komoly megosztottság alakult ki. Az írek és a skótok mind kiválással fenyegetőznek, mert az EU-ban akarnak maradni, az ír szélsőségesek ismét mozgolódni kezdtek. A múlt heti brit helyhatósági választások pedig egyértelműen a Brexit-párti politikai csoportok vereségét mutatták meg. Nagy-Britanniának eredetileg már március 29-én el kellett volna hagyni az EU-t, most novemberig tolták ki a kiválás „végső” időpontját. A népszavazás azonban ezúttal sem lenne kötelező érvényű, de elég hivatkozási alapot jelentene a lassan három éve tartó cirkusz lezárásának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!