Nyitókép forrása: euronews.com

 

Öt évvel ezelőtt három hónapra, most három napra volt szükség az uniós csúcsvezetői jelölések eléréséhez. A végeredmény a baloldaliakban és a liberálisokban kétségeket ébresztett. A V4 egyértelműen sikert aratott és bár Ursula von der Leyen német CDU-s védelmi miniszter személyét illetően nekünk is lehetnek kétségeink, egy hétgyermekes családanyától joggal árhatunk, mint elődeitől.

 

Az EU-csúcs után Orbán Viktor az M1 magyar televíziónak úgy nyilatkozott:

 

„Súlyos hibák történtek az elmúlt években Európában, ezeket most ki lehet javítani – köztük a gazdaságpolitikában és a bevándorlási ügyekben elkövetett hibákat”

 

 hirdetes_810x300  

hozzátette, olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó eséllyel jó politikát fognak folytatni. Weberre és Timmermansra utalva azt mondta: volt két jelölt, akik Magyarország számára több mint rosszak lettek volna, ezt sikerült megakadályozni. Egy hétgyerekes német családanyát választottak az Európai Bizottság élére, ez önmagában jelzi, hogy fordulat várható Európában, fogalmazott. Arról is beszélt, a V4-ek szövetsége sikertörténetnek számít, a négy ország most is végig egységes maradt, a soros elnök Andrej Babis vezetésével.

 

EU-csúcs: Megszületett a döntés, az Európai Tanács von der Leyent jelöli az Európai Bizottság élére

 

Német kudarc?

 

Azt tudjuk, hogy az EB-elnöke von der Leyen lehet (amennyiben az EP is rábólint), a külügyi főbiztosi poszt (kvázi külügyminiszter) Joseph Borrel lesz, az Európai Tanács elnöki posztját a belga Charles Michel kapja meg, az Európai Központi Bank élére pedig a francia Christine Lagarde kerülhet. Főleg ez utóbbi jelölés miatt a németek nem örülnek a végeredménynek.

 

Elvesztik az ellenőrzést az EKB felett (a korábbi elnök, Mario Draghi ugyan olasz, de teljes mértékben kiszolgálta a német monetáris érdekeket), miközben néppárti EB-elnöke komoly feszültséget teremt majd odahaza a német nagykoalícióban. Nem beszélve az Európai Parlamentről, amely igyekszik minden konzervatív jelöltet kitúrni a kulcspozíciókból, olyannyira, hogy a baloldaliak és a liberálisok még annak sem tudnak örülni, hogy a négy kulcspozícióból kettőt nő tölthet be, az EB-elnöke először a történelem hölgy lesz, és a mindegyik említett tisztség mindegyikét nyugat-európai töltheti be.

 

Ilyen lehet Európa magja: Közös valuta után közös bürokrácia német vezénylettel

 

Nyitott kérdések

 

A V4 földrajzi egyensúlyról szóló elve azért még érvényesülhet. Peter Pellegrini szlovák kormányfő (Smer) tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a megállapodás szerint az EP következő elnöke szocialista lesz, és akelet-európai. E tekintetben várhatóan a bolgár baloldali Szergej Sztanisevnek van esélye a tisztség elnyerésére.

 

Feltéve, hogy az Európai Parlament, amely egyre nagyobb befolyást akar szerezni az uniós döntéshozás felett (a tagállamokat tömörítő Európai Tanács rovására) nem torpedózza meg Ursula von der Leyen jelölését, amivel újraindítaná az egész tárgyalási hacacárét – míg számára elfogadható EB-elnök nem kerül a székbe.

 

Amennyiben mégis elfogadják a jelenlegi jelölteket, kérdésként az alelnökök személye marad még meg. Ott olyan lehetséges jelöltek neve szerepel, mint Frans Timmermans (szocialista), Marghete Vestager (liberális) és a szlovák Maroš Šefčovič szocialista.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!