Nyitókép forrása: twitter.com/Zuzana Caputova

 

A migráció az egész Európai Unió problémája, és a megoldásából azoknak is ki kell venniük a részüket, akik felé nem igyekeznek bevándorlók – nyilatkozta Zuzana Čaputová szlovák államfő a francia Le Monde lapnak adott interjúban. Čaputová szerdán találkozott Emmanuel Macron francia államfővel Párizsban.

 

A szlovák államfő elismételte, amit Budapesten is mondott: a V4-nek „vissza kell térnie azokhoz az értékekhez, amelyeket megalakulásakor vallott: az európai egységhez, a demokráciához és a jogállamhoz”.

 

„Azokhoz az országokhoz kell tartoznunk, akik keresik a [migráció] megoldásait, még ha hozzánk nem is igyekeznek a menekültek. Igaz, hogy régiónkban ez kényes kérdés, mert nem vagyunk hozzászokva a különbözőséghez, a más kultúrához és a másfajta emberekhez”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Čaputová az interjúban.

 

Szerinte egyrészt tiszteletben kell tartani az emberek félelmeit, másrészt azonban „részt kell venni a megoldások keresésében, mint amilyen a közös határvédelem, a menekültek elosztása, vagy az okok és nem a következmények kezelése.”

 

Čaputová szerint a visegrádi országok vezetői ugyan örülnek a „viharos 1989-es év” eredményeinek, de bizonyos dolgokat másképp látnak, mint nyugaton.

 

„Úgy vélem, hogy mindegyikük másképp értelmezi a jogot és a szabadságot”

 

mondta.

 

Budapesti beszédéhez hasonlóan ismét kiemelte, hogy a Visegrádi Négyeknek nem csak saját regionális érdekeikkel kellene törődniük, hanem az egész európai közösséghez partnerként kéne viszonyulniuk.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.