Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az iráni állami televízió hivatalos közlése szerint az Forradalmi Gárda haditengerészeti erő elfoglaltak egy külföldi tankert a Perzsa-öbölben, mert az „olajat csempészett” arab országokba. A Forradalmi Gárda parancsnoka szerint az elfoglalt tanker 700 ezer liter olajat vitt, a hajó fedélzetén lévő 7 fős legénység mindegyikét letartóztatták.

 

Egyelőre nem került nyilvánosságra, melyik ország felségjele alatt hajózott az iráni kézbe került olajszállító teherhajó.

 

A múlt hónapban a Hormuzi-szorosban foglaltak el iráni katonák két tankert, az egyik brit felségjel alatt hajózott. London és Teherán között tovább fokozódott a feszültség, a britek „államilag finanszírozott kalózkodással” vádolták meg a Forradalmi Gárdát, amely azzal indokolta a 23 fős legénységgel rendelkező brit hajó elfoglalását, hogy az „megsértette a tengeri hajózás szabályait”.

 hirdetes_810x300  

 

A tankerek kölcsönös elrablása (a britek egy Szíriába olajat csempésző iráni hajót foglaltak el a Gibraltári-szorosnál) hátterében az áll, hogy az USA tavaly felmondta az iráni atomalkut, amely egyúttal a Teherán elleni gazdasági szankciók újrabevezetését is jelentette. Irán válaszul a Perzsa-öböl kereskedelmi útvonalainak blokkolásával fenyegette meg a nyugati hatalmakat.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!