Nyitókép forrása: abcnew.com

 

Az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan is meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást – úgynevezett impeachment eljárást – Donald Trump amerikai elnök ellen. Nem kell nagyon csodálkozni, az USA-ban teljes gőzzel tombol az elnökválasztási kampány.

 

A demokrata párti Nancy Pelosi, aki a szövetségi képviselőház elnöke, úgy véli, hogy a vizsgálat fényt deríthet arra, hogy

 

az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

Hogy teljes legyen a kép, Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa, akiről azonban az amerikai sajtó már korábban megírta, hogy 2014-be az ukrán Janukovics-rendszer megdöntése után közölte az új elnökkel, Petro Porosenkoval, hogy

 

az amerikai kormány megtagadja az egymilliárd dolláros anyagi segítséget az országtól, ha nem fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa új tagjának.

 

Természetesen Porosenko eleget tett a kérésnek. Később, mikor az ukrán ügyészség vizsgálódni kezdett Hunter Biden 166 ezer dolláros juttatásának természetével kapcsolatban, Biden a főügyész leváltásával fenyegetőzött.

 

Erre a demokraták most azért akarják impeachement eljárás alá vonni Trumpot, mert állítólag, egy júliusi telefonbeszélgetés alkalmával nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán államfőre, hogy vizsgáltassa ki az ügyet.

 

A nyomásgyakorlás vádját nem csak a Fehér Ház, hanem Kijev is cáfolta. A hírszerzés ellenőrzési főigazgatója, Michael Atkinson szerint eleve a bejelentés hitelességét is meg kell vizsgálni.

 

Donald Trump szerint boszorkányüldözés folyik a demokraták részéről.

 

A Fehér Ház már készíti elő az ominózus telefonbeszélgetés leiratát, amelyet várhatóan szerdán hoznak nyilvánosságra. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor – akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon – egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése „történelmi esemény lesz”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!