Nyitókép: KKM/Mitko Sztojcsev/MTI

 

A terrorszervezetek számára a migráció főnyeremény, hiszen a merénylők a kontrollálatlan migrációs hullámokban könnyedén megbújhatnak – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, a terrorizmussal foglalkozó ENSZ-ülésen.

 

Felszólalásában kifejtette, hogy sajnálatos módon még mindig terrorszervezetek uralják a folyamatokat a világ számos pontján. Az ellenőrzésük alatt tartott konfliktuszónákból kiindulva ráadásul tevékenységüknek globális hatásuk van, sorra követik el támadásaikat más területeken is.

 

Szijjártó Péter kiemelte: a terrorszervezetek folyamatosan változtatják a taktikájukat. Elég csak az Iszlám Államra gondolni, amely miután elvesztette korábban megszerzett területeinek 98 százalékát, átváltott a magányos elkövetők, illetve az alvó sejtek taktikájára, és egyesével próbálja a világ számos pontjára, így Európába is eljuttatni a terroristáit – fogalmazott.

 

Hozzátette, hogy a terroristák a nyugat-balkáni térségben keresztül is a migrációs hullámokat kihasználva próbálnak meg eljutni Európába.

 

„Megfigyelhetjük azt is, hogy elég néhány ezer dollárt fizetni egy embercsempésznek, felszállni egy lélekvesztőre Észak-Afrika partjainál, majd egy NGO-hajó összegyűjti a migránsokat a köztük megbúvó terroristákkal együtt, és elhozzák őket Dél-Olaszországba, onnan pedig szabad az út Európa gyakorlatilag bármely pontja felé”

 

– emelte ki Szijjártó Péter.

 

Leszögezte: aki a migrációs folyamatokat inspirálja, vagyis a nyitott kikötők és a kötelező letelepítési kvóta mellett érvel, gyakorlatilag újabb terrorfenyegetettséget hoz Európába.

 

Hangsúlyozta, hogy a közép-európai országok határozottan fellépnek a kötelező letelepítési kvóta és a nyitott kikötők ellen, és fellépnek a határvédelem fontossága mellett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!