Nyitókép forrása: nytimes.com

 

A hétvégén Lipcsében tartotta országos kongresszusát a kereszténydemokrata CDU kormánypárt. A kongresszus elején nagy meglepetésre a pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer (a német lapokban csak „AKK”) felajánlotta lemondását, majd tett egy ennél is érdekesebb bejelentést, miszerint mindent megtesz azért, hogy a német autóiparnak ne kelljen lemondani a belsőégésű gépjárművek iparáról.

 

A CDU-n belül nagy a feszültség  a tartományokban és országos szinten is tapasztalt látványos népszerűségvesztés miatt. Nem meglepő, hogy AKK felajánlotta lemondását a tagságnak, amennyiben azok nem értenek egyet politikájával. A szavazáson természetesen megerősítették őt pozíciójában, ami fontos lépés volt a szövetségi választások tekintetében (ami 2022-ben esedékes, ha addig kibírja a német nagykoalíció).

 

A CDU a legközelebbi kongresszuson kancellár-jelöltet választ. Angela Merkel német kancellár borítékolhatóan visszavonul. A párton belül azonban erősen megosztottak az erőviszonyok, és a párt élén Merkelt mindössze egy évvel ezelőtt váltó AKK egyáltalán nem biztos, hogy maga mögé tudná állítani a tagság többségét, amennyiben kancellári ambíciói lennének.

 hirdetes_810x300  

 

Az aktuális felmérések szerint a CDU tagok mindössze 13 százaléka támogatná AKK-t a kancellári poszt elérésében. Ennél jóval nagyobb a hátszele Friedrich Merznek, aki Merkel lemondása után tavaly októberben szintén pályázott a CDU pártelnöki székére. Őt kancellárként a tagság negyede támogatná. Merz a kereszténydemokraták konzervatívabb szárnyát képviseli. A legnagyobb támogatottsága a párton belül Armin Laschet rendelkezik, ő Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke.

 

Nem adják fel a belsőégésű motorokat

 

A jelnelegi gazdasági helyzetben nem meglepő, hogy AKK kitért a német gazdaság motorjának számító autóiparra is. Kijelentette, hogy Németország a károsanyag-kibocsátás érdekében tett vállalásai ellenére

 

nem adja fel a belsőégésű motorokkal hajtott autók gyártását, a német ipar egyik hagyományos pillérét.

 

Hozzátette, örül, hogy a Tesla Németországba akarja telepíti autógyárát, de jobban örül a német autóipar sikereinek.

 

AKK túlzónak nevezte a német bürokráciát, amely szerinte „lehúzza a gazdasági növekedést”. Kijelentette, hogy Németországnak digitalizációs minisztériumra van szüksége a technológiai versenyképesség fenntartása érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!