Nyitókép: MTI/Soos Lajos

 

A NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját Magyarország akkor oldja fel, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az ukrán nyelvtörvény előtt őket megillető jogaikat – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának szerdán a londoni NATO-csúcson.

 

Szijjártó Péter rögzítette: Magyarország érdeke, hogy Ukrajna stabil, demokratikus és biztonságos ország legyen. Hiszen minél erősebb és stabilabb Ukrajna, annál jobb helyzetbe kerülhetnének a kárpátaljai magyarok – tette hozzá.

 

A miniszter felidézte: a kárpátaljai magyarok jogait még az előző elnök alatt „súlyosan megsértették”, és az utóbbi időszakban „rejtett módon, az ukrán titkosszolgálat bevetésével” tovább nőtt rajtuk a nyomás.

 

Szijjártó Péter leszögezte: többször világossá tették az ukrán félnek, hogy Magyarországnak akkor lesz lehetősége feloldani a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják pontosan azokat a jogokat, amelyek az ukrán kisebbségi és nyelvhasználati törvény életbe lépese előtt megillette őket.

„Nem kérünk semmi pluszt, nem kérünk többletjogokat a kárpátaljai magyaroknak, csak azokat, amelyekkel korábban rendelkeztek”

 

– összegzett Szijjártó Péter azt is megjegyezve, hogy egészen addig nem oldják fel a magyar vétót.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.