Nyitókép: TASR/AP

 

Christian Salaroli egy 48 éves aneszteziológus, aki az olaszországi Bergamo egyik kórházában dolgozik. Bergamo azok közé az olaszországi városok közé tartozik, ahol a koronavírus okozta járvány a tetőfokára hágott.

 

Az orvos az olasz Corriere della Sera c. napilapnak azt mondta, az olaszok el sem tudják képzelni, mi zajlik ezekben a kórházakban, ezért döntött úgy, hogy beszélni fog. Elmondása szerint olyan sok páciens özönlik a kórházba, hogy ki kell választaniuk azokat, akiket a nehéz esetek közül még képesek megmenteni.

 

 hirdetes_810x300  

 „Ez olyan, mint a háborús sebészet. Azokat próbáljuk megmenteni, akik még bírják“

 

– mondta a napilapnak, majd hozzátette: amennyiben egy 80 és 95 év közötti páciens súlyos légzési elégtelenségben szenved, azért az ember minden bizonnyal már nem fog harcolni.

 

Az aneszteziológus állítása szerint a kórházban az egészségügyi alkalmazottak minden tőlük telhetőt megtesznek, de sokan nehezen bírják a nyomást.

 

„Harmincéves gyakorlattal rendelkező nővérkéket láttam sírni, az emberek idegileg összeomlanak, remegnek“

 

– jelentette ki az orvos.

 

Elmondása szerint a járvány miatt más súlyos esetekben is késik a segítségnyújtást.

 

„Általában, ha valaki mentőt hív egy infarktushoz, akkor az pár perc alatt a helyszínre érkezik. Most egy óráig vagy még annál is tovább tart“

 

– mondta Salaroli, akinek egyetlen jó tanácsa van az olaszokhoz arra nézve, miként viselkedjenek a járvány idején.

 

 „Kérlek titeket, maradjatok otthon. Folyton ezt fogom ismételni, mert még mindig túl sok embert látok az utcákon. A vírusra a legjobb válasz az, ha nem mentek ki az utcára. El sem tudjátok képzelni, mi zajlik a kórházakban, ezért arra kérlek titeket, maradjatok otthon“.

 

Az intenzív osztályok telítettek

 

Lombardiában az intenzív osztályok 95%-ban telítettek. A koronavírussal küzdő páciensek közül mintegy 600-nak ventilátoros gépre van szüksége, mert a vírus a betegek egy részénél erős tüdőgyulladást okoz.

 

A Milánóban élő szlovák állampolgár, Nataláia elmondása szerint a kórházakban más részlegekről is hazaküldik azokat a pácienseket, akiknek stabilizálták az állapotát.

 

„A média szerint ezzel a módszerrel próbálják szabaddá tenni az egyes kórházi részlegeket, hogy itt is a koronavírus gyógyításával tudjanak foglalkozni. Azok számára, akiknek nincs szükségük az intenzív osztályon tartózkodni, olyan létesítményeket tesznek szabaddá, mint például az idősek otthon. Sajnos fennáll a veszélye annak, hogy a kórházi rendszer összeomlik“.

 

Az olasz hivatalok 20 ezer orvost és nővért hívtak be nyugdíjból, a hadseregből vagy éppenséggel más régiókból. Az ország északi része technikailag jobban fel van készülve az ilyen leterhelésre, ezért sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha a járvány az ország déli részén harapózna el ilyen mértékben.

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!