Nyitókép: Getty Images

 

Nem javasolja gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírussal fertőzötteknek Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, mert az súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

 

„A gyulladáscsökkentők szedése (ibuprofen, kortizon tartalmú gyógyszerek) súlyosbíthatja a betegséget. Láz esetén paracetamolt szedjünk be. Ha már valaki gyulladáscsökkentőt szed, vagy kétségei vannak, kérjen tanácsot egy orvostól!”

 

– jelezte a tárcavezető szombaton a Twitteren.

 hirdetes_810x300  

 

A különböző elnevezésekkel kapható ibuprofen tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják egy fertőzöttnél a már meglévő tüneteket, és komolyabb komplikációkat is okozhatnak. Franciaországban egyébként emiatt január közepéről kizárólag orvosi javaslatra, recepttel válthatók ki a gyógyszertárakban.

 

Több francia orvos is jelezte, hogy a Covid-19-fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofen tartalmú lázcsillapítót szedtek be.

 

A 3600 diagnosztizált esettel „egy ismeretlen vírus okozta járványnak még csak az elején tartunk” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

 

Martin Hirsch, a francia közkórházak vezetője a Le Monde című napilapban szombaton megjelent interjúban elmondta: szakmai emlékei szerint a francia egészségügyi intézmények még soha nem szembesültek olyan méretű jelenséggel, olyan gyorsan és olyan komplexitással, valamint olyan virulensen, mint jelenleg.

 

„Jóllehet az orvoscsoportok készen állnak, hazugság lenne azt állítani, hogy a legjobb körülmények között kezeljük ezt a vírust”

 

– mondta a szakember. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban elvégzett koronavírus-tesztek húsz százaléka bizonyult pozitívnak, a múlt héten még jóval alacsonyabb volt az arány, s napról napra egyre többen kerülnek intenzív osztályra.

 

Az ország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja lett: az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítése szerint a fertőzöttek száma 3661-re nőtt, ami csaknem nyolcszázzal több a csütörtök esti adatoknál, 154 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak az intenzív osztályon, a halottak száma pedig 18-cal 79-re emelkedett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!