Nyitókép: bild.de

 

Ausztria a szomszédos országok közül Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák kormány ülését követően.

 

„Megállapodtunk Németországgal, hogy június 15-től megnyitjuk az Ausztria és Németország közötti határszakaszt” – erősítette meg Kurz.

 

Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról. A berni igazságügyi minisztérium ugyanis nemrég megerősítette, hogy Svájc kész megszüntetni a határellenőrzést június 15-től osztrák, valamint a német határszakaszain. Feltételként ugyanakkor megjelölték, hogy a koronavírus-járvány terjedése továbbra is alacsony marad.

 

Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal – tette hozzá Kurz.

 

Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányában is megszűnjenek az ellenőrzések. Indoklásképpen azt mondta, hogy Olaszország „sajátos helyzetben” van, mert az új fertőzöttek száma továbbra is magas. „Nem vagyunk jósok” – válaszolta arra a kérdésre, hogy esetlegesen mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások az osztrák-olasz határnyitásról is.

 

Az Ausztria és Németország közötti határellenőrzések szombattól tervezett enyhítése kapcsán Kurz említést tett arról, hogy a két ország között valamennyi határátkelőt meg kell nyitni, és a mostanival ellentétben azok a párok is átléphetik a határt, amelynek egyik tagja Ausztriában, a másik pedig Németországban él.

 

Sebastian Kurz ismételten hangsúlyozta ugyanakkor: az osztrák kormány nagyon örül annak, ha az emberek Ausztriában töltik majd el a nyári szabadságukat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!