Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte szerdán az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant, egy hete tartó amerikai tüntetéseken újságírók ellen elkövetett támadásokat, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható „strukturális fajgyűlöletet”.

 

A főbiztosság genfi székhelyén kiadott közleményében Bachelet hangsúlyozta: „Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a fegyvertelen afroamerikaiak legyilkolásának befejezését követelik. Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a rendőri erőszak végét követelik. És azokat a hangokat is meg kell hallgatni, amelyek az amerikai társadalmat gyötrő helyi és strukturális rasszizmus végét követelik.”

 

Nyilatkozatában Bachelet megállapította, hogy „hiteles információk szólnak” a rendfenntartó erők által a tüntetőkkel szemben alkalmazott „aránytalan és szükségtelen erőszakról”.

 

Egyúttal „példátlan agressziónak” nevezte a tüntetésekről tudósító újságírók ellen elkövetett támadásokat, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy információk szerint legalább kétszáz ilyen támadás történt, annak ellenére, hogy a tudósítók jól láthatóan viselték a sajtó számára előírt megkülönböztető feliratokat.

 

Az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetések során több helyütt megtámadták, vagy meg is verték az újságírókat, függetlenül attól, hogy milyen médiumnak dolgoztak. Megtámadták a CNN tudósítóit Minneapolisban – ahol a rendőrség rövid időre őrizetbe is vette a forgatócsoport tagjait -, míg Washingtonban például tüntetők támadták meg a Fox televízió tudósítást készítő riporterét. Az erőszakos tüntetők megtámadtak és megvertek újságírókat Kaliforniában és Floridában, Nevadában és Pennsylvaniában, Arizonában és Georgiában egyaránt. A kentuckyi Louisville városában a helyi tévé riporternőjét egy rendőr élő adásban szórta meg bors-lövedékekkel.

 

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civilszervezet szerdán bejelentette, hogy csoportos keresetet nyújt be egy minnesotai bíróságon „az újságírókat megcélzó alkotmányellenes viselkedés” leállítását követelve. A szervezet más tagállamokban is hasonló polgári peres eljárásokra készül.

 

Az AFP francia hírügynökség szerdán a sajtószabadság megsértésének eseteit számon tartó Press Freedom Tracker csoport adatait idézte, melyek szerint a tüntetések egy hete alatt már több mint 140 újságírót ért fizikai támadás, és ezek túlnyomó többségét (118 esetben) rendőrök követték el. Az ilyen incidensek száma meghaladja a sajtó munkatársai ellen 2018-ban és 2019-ben összesen elkövetett támadások számát – tették hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!