Nyitókép: Orbán Viktor facebook-oldala

 

Csütörtökön Csehországban találkoztak a visegrádi országok miniszterelnökei, ahol többek között az Európai Újjáépítési Alapról tárgyaltak, mellyel kapcsolatban Csehország és Magyarország is kifogásokat fogalmazott meg.

 

A találkozón, melyre Lednice városában került sor, a helyreállítási csomagon kívül szó esett az unió következő többéves költségvetéséről, a határnyitásokról, valamint a migrációról és a turizmusról is.

 

Igor Matovič szlovák kormányfő, aki először vett részt V4-es miniszterelnöki találkozón, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kíváncsi volt, milyen lesz a hangulat a miniszterelnökök között.

 hirdetes_810x300  

 

„Nagyon örülök, hogy a V4, mint a közép-európai országok csoportosulása létezik és nagy jelentést és erőt látok benne. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen konstruktívan zajlott le az egész tárgyalás, és elmondhatom, hogy mindannyian, ahogy itt állunk, legyen az Viktor, Andrej vagy Mateus, országaink nevében teljes mértékben támogatjuk az összes európai ország közös fellépését a legnagyobb gazdasági válság hatásainak kiküszöbölésére, melynek szélén állunk.”

 

A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy a V4-es kormányfők nyitottak bármilyen nemű diskurzusra, de úgy mint az EU „tagállamai, egyenértékű tagállamai”.

 

„És ebben az esetben a V4-es csoportosulásként szükségünk van arra, hogy az Európai Bizottság részéről több bizalmat, szabadságot és több igazságosságot érezzünk a támogatások szétosztásánál, melyet az EU ‘Új Generációjának’ hívnak.”

 

Mint mondta,

 

„Ha már ilyen feltűnő nevet adunk egy programnak, ezeknek a pénzeknek a szétosztásánál ténylegesen szeretnénk többet látni azokból az értékekből, amelyekre az EU épül.”

 

Matovič hangsúlyozta, hogy az EB több időt is adhatna a tagországoknak, hogy megfelelő megoldásokat találhassanak a gazdaságaik újraindítására, mert a sürgetéssel csak felesleges stresszt okoznak.

 

Lednice, 2020. június 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovič szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfõi csúcstalálkozóján a csehországi Lednicében 2020. június 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Igor Matovič azt mondta: Szlovákia számára a helyreállítási alap pénzeinek tervezett elosztása kedvezőbb, mint például Magyarország vagy Csehország számára.

 

„Szolidárisak kívánunk lenni és mi is úgy véljük, igazságosan kell elosztani a pénzeket”

 

– szögezte le a szlovák kormányfő.

 

Orbán: fair uniós újraindítási csomag kell

 

Orbán Viktor miután megköszönte Andrej Babiš meghívását, együttérzését fejezte ki Szlovákia miniszterelnökének a ruttkai iskolában történt tragédia kapcsán. A magyar kormányfő jelezte, hogy pénteken szlovák kollégájával Budapesten folytatják a ma megkezdett beszélgetést.

 

Kiemelte, hogy Magyarország szeretné, hogy igazságos uniós újraindítási csomag álljon össze, „meg kell fosztani a diszkriminatív elemektől a jelenlegi javaslatot”.

 

„Magyarország alapvetően pozitívan viszonyul a javaslathoz a helyreállítási alapról, de még sokat kell dolgozni rajta, el kell távolítani belőle az abszurd elemeket. Morális problémát jelent, hogy összességében a gazdag országok több pénzt kapnának, mint a szegényebbek, ez nem maradhat így.”

 

mondta, majd hangsúlyozta, hogy rugalmas felhasználásra van szükség, hiszen országonként változó, hogy kinek mire kell a pénz.

 

forrás: MTI

 

Babiš: nehéz és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani a helyreállítási alapról

 

Nehéz és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani az európai helyreállítási alap végső formájáról – jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

 

A cseh kormányfő szerint a 750 milliárd eurós alap forrásainak elosztásakor a legfőbb kritériumnak a bruttó hazai termék csökkenését kellene tekinteni. Az alapot az Európai Unió a koronavírusválság következményeinek felszámolására hozta létre.

 

A négy visegrádi ország egyetért abban, hogy az Európai Unió következő 2021-2027-es költségvetési keretének kialakítása során el kell érni, hogy a szegényebb országok ne  kerüljenek hátrányos helyzetbe a gazdagabb tagállamokkal szemben – mutatott rá Babiš.

 

Lednice, 2020. június 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k, szemben), Igor Matovič szlovák (j), Mateusz Morawiecki lengyel (k, háttal) és Andrej Babis cseh (b2) miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfõi csúcstalálkozóján a csehországi Lednicében 2020. június 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Morawieczki: „Mások a prioritások Európa déli részén, mások északon és megint mások Közép-Európában”

 

A négy visegrádi ország egyetért abban, hogy az Európai Unió következő 2021-2027-es költségvetési keretének kialakítása során el kell érni, hogy a szegényebb országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a gazdagabb tagállamokkal szemben – mutatott rá Babiš.

 

„Ebben egyetértés van a V4-ek között” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

 

Babiš, Morawiecki és Matovič szlovák kormányfő egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a „korrekt” költségvetésre van szükség, amelynek keretében a pénzek igazságosan  kerülnek elosztásra. A kormányfők egységesen úgy vélték, hogy a költségvetésben teret kell adni a pénzek „rugalmasabb” elosztásának.

„Mások a prioritások Európa déli részén, mások északon és megint mások Közép-Európában.”

 

– mutatott rá Morawiecki.

 

A kormányfők egyaránt hangsúlyozták: a V4-ek továbbra is masszív beruházásokat terveznek, elsősorban az infrastruktúrába, hogy mihamarabb felzárkózhassanak a fejlettebb uniós tagállamokhoz. Morawiecki a mezőgazdasági beruházások fontosságát, míg Babiš a korszerű közlekedési infrastruktúra kiépítésének szükségességét említette.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.