Nyitókép forrása: ta3.com

 

A szlovák külügyminiszter nem kötelező érvényű, de mégis nagyon fontos memorandumot írt alá Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával. A memorandum az 5G hálózatok biztonságáról szól, ami a gyakorlatban a kínai technológia elleni fellépést jelenti. Nem csak Szlovákia írt alá ilyen dokumentumot, de ő volt az első. Annyi biztos, hogy a lépéssel Korčok ismét feltette Szlovákiát a nyugatiak térképére

 

Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter a múlt héten washingtoni látogatása alkalmával találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, és közös nyilatkozatot írtak alá az 5G hálózatok védelméről.  Bár Korčok hangsúlyozta, hogy a dokumentum inkább szimbolikus, semmint kötelező jelentőségű, valójában ennél jóval többről van szó.

 

Az 5G hálózatok a jövő adatforgalmi lefedettsége, amely a jelenleg ismert 4G-nél legalább tízszer gyorsabb adatátvitelre képes, de ennél nagyobb teljesítmény is könnyen elképelhető. Néhány éve az Egyesült Királyságban ellenőrzött körülmények között sikerült elérni 1 terabit/másodperc sebességet, ami az általános 4G 65 ezerszeresének felel meg.

 

 hirdetes_810x300  

A nagy adatsebesség komplexebb, automatizáltabb és valós időben gyorsabban követhető rendszerek kiépítését teszi lehetővé a gyárakban, logisztikában, online szolgáltatásokban, okos város kiépítésében (közlekedés, közművek irányítása). És ezek mind-mind érzékeny infrastruktúrának számítanak.

 

Nyugat-Európa taktikázik

 

Az amerikai álláspont egyértelmű: a kínai 5G technológiába olyan kiskapuk vannak beépítve, amelyek lehetővé teszik, hogy az azt használó országok, ágazatok kiszolgáltatottá váljanak Kína számára. Ezért az amerikaiak minden erejükkel azon vannak, hogy Kínát kiszorítsák a jövő adatforgalmát nagyrészt lefedő 5G technológiából.

 

Jelenleg Európa egyetlen nagy állama sem foglalt állást egyértelműen Kína ellen. Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság felfüggesztette a kínai technológiára vonatkozó tiltásokat, de azért saját iparának és IT-szektorának meghagyta, hogy mellőzzék a kínai beszállítókat.

 

Szlovákia volt az első, amely a hivatalos dokumentumban foglalt állást a 5G technológia biztonsága, vagyis nemzetközi olvasatban, a kínai technológia kiszorítása mellett. Nem volt egyedül: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyalásokat folytatott ezen a téren a lengyelekkel, csehekk, bolgárokkal, románokkal, macedónokkal, a baltiakkal és a szlovénekkel.

 

Eddig Szlovákián kívül Észak-Macedóniával, Koszovóval és Bulgáriával sikerült tető alá hozni a memorandumokat. Ezek azt tartalmazzák, hogy az aláíró országok kötelesek figyelembe venni, hogy az általuk megvásárolt 5G hálózatot „idegen kormány ellenőrzi-e”.

 

A Matovič-kormány változást hozott a szlovák külpolitikába

 

Ivan Korčok az aláírást követően egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a memorandum „teljes mértékben összhangban van Szlovákia saját, az 5G hálózatok biztonsága irányába tett erőfeszítéseivel”.

 

És éppen Szlovákia lépését tekintik most nyugaton példaértékűnek és jelképesnek. A nyugati geopolitikai agytrösztök hirtelen ismét megtalálták a térképen a kis országot, és azt hangsúlyozzák, hogy az előző kormányok „alábecsülték” a kínai Huawei és ZTE vállalatok jelentette kockázatokat. (Az amerikai elemzők Robert Ficot és a Smerhez közeli oligarchákat orosz kötődésű személyekként tartották számon eddig is, de az ország mérete, és passzív külpolitikája miatt ritkán kerültek a nemzetközi elemzések fókuszába.)

 

A Foreign Policy vonatkozó cikkében emlékeztetett, hogy Szlovákia volt az egyetlen közép-kelet-európai ország, amely a Szkripal-ügy kapcsán sokáig nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem. Még érdekesebb, hogy a balliberális vonalat követő szaklap ezúttal a kettős mércét sem felejtette el hozzátenni, kiemelve, hogy Szlovákia úgy maradt adós a kiutasítás gesztusával, hogy közben Nyugaton a magyar és cseh vezetést vádolták túlzott kötődéssel Moszkva irányába.

 

Az FP szerint a változást Igor Matovič kormánya hozta el, és az első komoly változást annak tartja, amikor a szlovák kormány orosz diplomatákat utasított ki egy csecsen férfi elleni merénylet miatt, amelyben a szentpétervári szlovák konzulátusnak is szerepe volt.

 

Nem véletlen időzítés

 

Ivan Korčok külügyminiszter eddig igyekszik tartani korábbi ígéretét, miszerint elődei kétarcú vagy épp teljesen passzív külpolitikája helyett egy aktívabb diplomáciai munkát fog végezni. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szlovákiai status quo értelmében a külügyminiszter személye rendszerint nyugati irányultságú (Korčok korábban amerikai nagykövet volt), így nem meglepő, hogy a nyugati irányvonal számára a mértékadó. Ez persze nem azt jelenti, hogy Szlovákia nem vesz tudomást közép-európai érdekeiről és a V4 szövetségében fontosságáról.

 

Ami pedig a memorandum aláírásának időzítését illeti, az nem véletlen. Az újraválasztására készülő Donald Trump és adminisztrációja sok munkát fektetett a Kína elleni harcban. Négy memorandum sikeres nyélbeütése a sokat ostorozott Európában jól mutat az eredmények között.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.