Nyitókép: Pinti Attila

 

Január 7-én este nem sokkal nyolc óra után tűz ütött ki a Csíkszeredához tartozó romatelepen, a Somlyó utcában. Annak ellenére, hogy a tűzoltóság szinte azonnal a helyszínre érkezett, órákon keresztül harcolni kellett a lángokkal, amelyek nagyon gyorsan terjedtek.

 

A Transindex szerint azok, akik ott voltak, apokaliptikus képeknek lehettek tanúi: a lángoló tetők között az ólakból kiengedett állatok, lovak, disznók futottak szanaszéjjel, az emberek pedig rémülve próbálták kimenteni házaikból, gazdaságukból azt, ami menthető volt. A csecsemős anyák pokrócba burkolták gyerekeiket, és biztonságos távolságból figyelték, hogyan válik eddigi lakásuk a lángok martalékává.

 

 hirdetes_810x300  

A több ezer literes tartállyal rendelkező tűzoltóautókból elfogyott a víz, és tűzcsap hiányában nem volt ahonnan újratölteni, így az oltás után funkciójukat vesztett járművek hátratolattak a szűk utcában, hogy vízutánpótlásért induljanak.

 

Eközben a pálfalvi önkéntes tűzoltók egy bevetési járművel, szivattyúk segítségével a közeli Somlyó-patakból kezdték pumpálni a vizet, ahol időközben egy kisebb gátat alakítottak ki a cigánytelepi férfiak, akik lemezekkel, káddal és minden kezük ügyébe kerülő nagyobb holmival duzzasztották fel a patakot, hogy a vízutánpótlás biztosított legyen – derül ki a Főtér cikkéből.

 

 

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is a helyszínre siettek, és részt vettek a mentőakció megszervezésében. A rászorulóknak meleg teát, pokrócokat osztottak, majd autóbuszokkal a családokat az Erőss Zsolt Arénába és a Márton Áron Főgimnázium mögött található sportcsarnokba szállították.

 

Az este nyolc órakor kiütött tüzet éjfél előtt egy órával sikerült végleg eloltani. A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint körülbelül húsz faházat érintett a tűz, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

 

A mintegy 200 személy számára, akiket az arénába szállítottak az est folyamán már a tegnap gyűjtést rendeztek, hogy matracokat, hálózsákokat biztosíthassanak számukra. A gyűjtés folytatódik, és önkéntesek jelentkezését is várja Csíkszereda önkormányzata, annak érdekében, hogy az étkeztetést (reggeli, ebéd, vacsora) tudják megszervezni, azaz a városháza által biztosított ételt tudják kiosztani.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!