Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Egy brazil klinikai teszt szerint a Kínában, a Sinovec Biotech által kifejlesztett koronavírus-vakcina csak 50,4 százalékos hatékonyságú. Az eredmény elég nagy csalódást keltett, mert a kínai oltóanyag egyike annak a két vakcinának, amit a szövetségi kormányzat megrendelt a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

 

A múlt heti korábbi eredmények még 78 százalékos hatékonyságot mutatta ki az enyhén súlyos koronavírusos eseteknél. Az arányt gyorsan klinikai teszttel mért hivatalos hatékonyságnak nyilvánították, bár a minta nem volt éppen reprezentatív, hiányzott belőle például a tünetmentesek csoportja. Az ügy így politikai és üzleti csatározások eszköze lett.

 

A kínai vakcina azonban még így, alacsony hatékonysággal is megkönnyebbülést jelent a súlyosan túlterhelt brazil kórházaknak, de a járvány megfékezésére aligha lesz elegendő.

 

 hirdetes_810x300  

Feltéve, hogy a brazil kutatók nem hibáztak. Törökország a múlt hónapban jelentették be, hogy a CoronaVac 91,25 százalékos hatékonysággal rendelkezik. Indonéziában 65 százalékot mértek. Az eredmények között akkora különbségek vannak, hogy lehetetlen megbízható viszonyítási pontot találni.

 

Brazíliában több mint 200 ezer igazoltan koronavírus miatt történt halálesetet tartanak számon. Az Egyesült Államok után a braziloké a legrosszabb járványstatisztika a világon. A hatóságok két vakcinával számolna a tömeges oltások tervezésénél: egyik a CoronaVac, a másik a brit AstraZeneca-féle vakcina. Egyelőre egyik készítmény sem kapta meg hivatalosan az engedélyt a forgalombahozásra. A brazil tervek 50 százalékban határozták meg az elvárt oltottsági szintet a népesség körében.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!