Nyitókép: mti

 

Az orosz Szputnyik V vakcina nagyjából 90 százalékos hatékonyságú a koronavírus rendkívül fertőző delta-variánsával szemben. Erről annak a moszkvai Gamaleja Kutatóintézetnek a képviselői számoltak be kedden, akik kifejlesztették az oltóanyagot.

 

„Azt látjuk, hogy a szérumaktivitás a delta törzzsel szemben enyhén csökken, ami körülbelül 2,6-szoros a Szputnyik V-nél”

 

– mondta a sajtótájékoztatón Denisz Logunov, a Gamaleja Kutatóintézet igazgatóhelyettese a TASS szerint, aki azt állította, hogy a külföldi vakcinák esetében a csökkenés 3-5-szörös.

 

„Tehát optimisták vagyunk a hatékonyságot illetően. Van egy csökkenés, de ez a csökkenés jelentéktelen”

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá a központ helyettes vezetője. Logunov szerint a gyógyszer hatékonysága az indiai törzsre még így is körülbelül 90 százalékos.

 

A Reuters hírügynökség közlése szerint a tájékoztatón elhangzott, hogy az oltóanyag hatékonyságát a delta-variánssal szemben az orvosi dokumentációk és az oltással kapcsolatos feljegyzések alapján állapították meg.

 

„A fejlesztők szándékosan nem becsülik alá a számokat, azokat az elektronikus rendszereket, az EMIAS-t és az EGISZ-t nézzük, amelyek integráltan gyűjtik az információkat. Ezen információk szerint még az indiai törzs esetében is a Szputnyik vakcina hatékonysága  90 százalék körüli. […] Most értékeljük a hatékonyságot különböző paraméterek szerint”

 

– mondta Logunov

 

Korábbi kutatási adatok szerint a Pfizer-vakcina második adagja után két héttel 88 százalékos, az AstraZeneca második dózisa után két héttel 60 százalékos védelem alakult ki az indiai mutánssal szemben. Utóbbi esetében később még erősebb hatékonyságot feltételeznek: brit mérések alapján a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések elkerülését tekintve.

 

Lassan mindenhol elterjed a delta-variáns

 

A Szputnyik V, melyet Oroszország külföldön is forgalmaz, a tudósok korábban közölt adatai szerint már a korábbi koronavírussal szemben is 92 százalékos hatékonyságot mutatott.

 

Oroszországban jelenleg ismét nő a fertőzések száma, a helyi hivatalok szerint részben épp a fertőzőbb delta-variáns miatt. A másik ok az orosz lakosság alacsony oltáshajlandósága. Alexandr Gincburg, a Gamaleja Kutatóintézet igazgatója szerint a delta-variáns miatt már az egész világon kongatják a vészharangokat.

 

Németországban például egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt a delta-variáns miatti fertőzések száma. Míg múlt héten az összes fertőzés 36 százalékát tette ki ez a vírusmutánst, addig egy héttel korábban még csak 15 százalék volt ez az arány. A németek már most azzal számolnak, hogy hamarosan túlerőbe kerül a többi mutációval szemben az Indiából kiszabaduló vírustörzs.

 

A 144 milliós Oroszországban jelenleg négy saját fejlesztésű vakcinát regisztráltak, miközben a külföldi vakcinákkal nem oltanak az országban. A járvány kitörése óta nagyjából 5,5 fertőzöttről számoltak be országosan, miközben több mint 134 ezer emberéletet követelt a fertőzés.

 

teraz.sk  , napi.hu

Megosztás:
Címkék: szputnyik V

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.