Nyitókép: Mikuláš Křepelka / INCORP images

 

Magyarország százezer adag vakcinát kölcsönzött Csehországnak a koronavírus ellen, az oltóanyagot Szijjártó Péter csütörtökön Prágában átadta Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek.

 

A Pfizer/BioNTech vállalat Comirnaty vakcináit a külgazdasági és külügyminiszter a prágai O2universum nemzeti oltási központban adta át. Ez már a második vakcinakölcsön, amellyel Magyarország kisegíti az oltóanyagok hiányával küszködő Csehországot. Alig egy hónapja, június 4-én, Magyarország 41 ezer adag vakcinát kölcsönzött Csehországnak.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással, és ezért kevesebb vakcinát kapott Brüsszelből.

 hirdetes_810x300  

 

Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használ, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd.

 

Andrej Babiš és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón egyaránt kijelentette, hogy a csehek az év végéig visszaadják a vakcinákat Magyarországnak.

 

A cseh kormányfő újságírók előtt megköszönte a magyar kormány által Csehországnak nyújtott segítséget.

 

„Ezt nagyon nagyra értékeljük

 

– szögezte le a kormányfő, aki a cseh-magyar kapcsolatokat rendkívül jónak és hasznosnak minősítette.

 

„Magyarország ismételten szolidaritást tanúsított Csehországgal szemben, ami bizonyítéka kapcsolataink rendkívüli magas szintjének”

 

– hangsúlyozta Babiš.

 

Szijjártó Péter szerint nehéz másfél év van Magyarország és Csehország mögött is, hiszen a koronavírus-járvány következtében gazdasági problémák keletkeztek. „Csak az oltás vezet a gazdaságok gyors újraindításához” – mutatott rá a miniszter.

 

Bírálta Brüsszelt, hogy nem biztosított időben megfelelő mennyiségű oltóanyagokat a tagállamoknak, ami problémákat okozott. Magyarország ezért másutt is vásárolt vakcinákat, s a lakosság beoltottsága terén nagyon sikeres lett.

 

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország gyorsan akarja újraindítani gazdaságát, és érdeke, hogy ilyen gyorsan induljon újra partnereinek, köztük Csehországnak a gazdasága is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!