Nyitókép forrása: MTI/EPA

 

A lengyel Egyetértés nevű párt elhagyja a PiS által vezetett kormánykoalíciót. A Gazeta Wyborcza lengyel lap szerint ez „a koalíció formális végét” jelenti.

 

Az Egyetértés szóvivője, Jan Strzežek a Twitteren azt írta, hogy „a képviselők elhagyják a koalíciós pártok klubját és saját képviselői klubot hoznak létre a parlamentben”. Az Egyetértés döntése gyakorlatilag reakció Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő eheti lépésére, kedden ugyanis arra kérte Andrzej Duda államfőt, hogy hívja vissza hivatalából Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettest, az Egyetértés pártelnökét egyben fejlesztési, munkaügyi és technológiáért felelős minisztert.

 

Duda szóvivője a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „a kormányfő kívánsága teljesülni fog”.

 

 hirdetes_810x300  

Gowin szerint Morawiecki azért akarja őt visszahívatni, mert „lojális volt választási programjához”. Visszahívásáról ugyanakkor a sajtótól értesült, ami szerinte a kormánytáborban uralkodó kultúrálatlanságról tanúskodik.

 

Az Egyetértésnek 12 képviselője van a szejmben. A koalícióból való távozása nem jelenti automatikusan a kormány szétesését, miután ahhoz arra is szükség lenne, hogy a parlament bizalmatlansági indítványt szavazzon meg.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.