Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Az Európai Unió külügyi vezetésének is csak óvatos nyilatkozatra futotta a tagállami külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását követően. Josep Borrell uniós külügyi biztos azt hangsúlyozta, „együtt fogunk működni a tálibokkal, amennyiben ők tiszteletben tartják az alapvető jogokat, beleértve a nők jogait, illetve ha biztosítják, hogy Afganisztán területét nem használhatják terrorszervezetek.

 

A különösen „puha” állásfoglalás tartalmazta annak elismerését is, hogy a háború és az új alapokon nyugvó afgán állam létrehozása kudarccal zárult. Az is nyilvánvalóvá vált ugyanakkor, hogy az Európai Unió elsősorban azért kénytelen fenntartani a kapcsolatot a tálib rezsimmel, mert az afgán helyzet újabb migrációs hullám és terrorista-beszivárgással fenyeget.

 

Ezen kívül, bá az uniós vezetők számára nem annyira kínos az afgán fiaskó, mint az USA számára, az irdatlan presztízsvesztés őket is sújtja, főleg, hogy a migrációtól való félelem miatt tartózkodnak a kemény megnyilatkozásoktól. Ehhez a személetmódhoz igazodik Ivan Korčok szlovák külügyminiszter kedd este sajtószereplése is, aki kijelentette, hogy ami Afganisztánban történt, az nem csak az afgánok, de a nemzetközi közösség számára töréspontot jelent.

 

 hirdetes_810x300  

Korčok azt hangsúlyozta, hogy a felelősség a kudarcért a nemzetközi közösséget, benne Szlovákiát is terheli.

 

„A jelenlegi afganisztáni helyzet épp annak ellenkezője, amit szerettünk volna elérni, a drámai történések láttán, főleg Kabulban, esélyünk sincs jobb színben feltüntetni az eseményeket”

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy a kivonulást valóban teljesen másképp tervezték megvalósítani a NATO-szövetségesek. Az évekig sokmilliárd dollárból építgetett afgán államiság hetek alatt történő összeomlása kapcsán pedig azt mondta:

 

„Nem megfelelően értékeltük az Egyesült Államok és a többi szövetséges távozásának következményeit, különösen ha azt nézzük, milyen gyorsan tudták átvenni a hatalmat a tálibok”

 

mondta a szlovák külügyminiszter. Nyilatkozata vége felé pedig kijelentette, hogy azt az országot, amely egy belső erő ellen sem volt hajlandó küzdeni, nem lehet a végtelenségig kívülről irányítani. Szerinte azonban az afganisztáni háború elsődleges célja, az al-Kaida terrorszervezet szétzúzása sikeres volt.

 

Hangsúlyozta, hogy az afgán misszió Szlovákiáé is volt, amely még 2007-ben csatlakozott ehhez a küldetéshez.

 

Dolgoznak a szlovák állampolgárok kimentésén

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy hol áll az Afganisztánban lévő szlovák állampolgárok kimentése, nem tudott érdemben válaszolni. Mint mondta, jelenleg is azon dolgoznak, hogy a szlovák katonai különgép Kabulba mehessen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „módot és lehetőséget keresnek arra, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik leginkább rászorulnak”.

 

Később pontosította, hogy ha a logisztika megengedi, és a szlovák különgép még egyet fordulhat, akkor ő amellett fog érvelni, hogy Szlovákia vegyen részt azon afgánok kimenekítésében, akik a háború idején a nyugati szövetségeseket segítették és most menekülniük kell az tálibok elől.

 

A legutolsó becslések szerint 3 szlovák állampolgár tartózkodhat Afganisztánban, de pontos adatokkal a külügy sem rendelkezik, mert Kabulban nincs szlovák nagykövetség, és a szervezés a teheráni szlovák nagykövetségen keresztül történik.

 

A potenciális migrációs nyomás kapcsán elmondta, hogy a frontvonalban az Afganisztánnal szomszédos országok vannak.

 

„El kell mondanom, hogy késznek kell állnunk ezen országok támogatására is, amelyek migrációs nyomás alá kerülnek, mert rengetegen menekülnek Afganisztánból. Ráadásul Szlovákiát is kötelezik a nemzetközi megállapodások a menekültek megsegítésére vonatkozóan”

 

mondta.

 

Korčok újságírói kérdésre reagálva egyértelművé tette, hogy szerinte több afgán menekültet kellene befogadni azok közül, akik anno a szövetségeseket segítették. Szlovákia jelenleg 10 ilyen személy befogadására vállalt kötelezettséget.

 

A szlovák külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy rosszul mérték fel, hogy a katonák kivonulásától számítva mennyi időre lesz szüksége a táliboknak a hatalomátvételre.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.