Nyitókép forrása: SITA/APA/HELMUT FOHRINGER

 

Vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság pénteken Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét. és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost.

 

A perben szintén vesztegetés miatt bűnösnek találták Strache ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost is. Strachét 15 hónapig tartó felfüggesztett, Grubmüllert pedig egy év, szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletek még nem jogerősek.

 

A volt alkancellárt a jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját érintő jogszabálymódosítás ügyében vádolták azzal, hogy megvesztegették a jogszabály-módosítás érdekében. Ezzel egyidejűleg Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

 

 hirdetes_810x300  

Grubmüller 2016-ban és 2017-ben 12 ezer eurót adományozott az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ), amelynek elnöke akkor Heinz-Christian Strache volt.

 

Strache sajtóhírek szerint már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor is támogatta, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listájára. Ez 2018-ban meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni. A szóban forgó törvénymódosítás a vádirat szerint azért léphetett hatályba, mert Grubmüller 12 ezer eurót adományozott az FPÖ-nek.

 

A vádat mind Strache, mind Grubmüller visszautasította.

 

Claudia Moravec-Loidolt bírónő a július 6-a óta tartó tárgyalássorozaton elhangzott tanúvallomások, közvetett és közvetlen bizonyítékok értékelése után döntött a vádlottak bűnössége mellett. Indoklásában egyebek mellett elmondta, hogy Strache régóta tudott a barátja magánklinikáját érintő „igazságtalanságról” – tudniillik, hogy a klinika nem szerepel a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listáján -, mégis csak az adományozás után „aktivizálta magát”. Hozzátette, „a történések kronológiája egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét”.

 

Heinz-Christian Strache az ítélet kihirdetése után újságíróknak kijelentette: igazságtalan és téves ítélet született, mivel véleménye szerint egyrészt a pártnak adományozott összegek soha nem őt gazdagították, másrészt a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy ő személyes meggyőződésből járt el a vitatott ügyben, és nem azért, mert megvesztegették volna. Ügyvédje, Johann Pauer hozzátette, benyújtják a fellebbezést a legfelsőbb bírósághoz.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!