Nyitókép: Reuters

 

Mark Rutte holland kormányfő pénteken bejelentette, hogy szombattól visszatérnek a részleges lockdownhoz és három hétre szigorú járványellenes óvintézkedéseket vezetnek be az éttermek, boltok és a sportesemények számára. A hollandok ezekkel a szigorításokkal szeretnék megállítani a koronavírus-fertőzöttek számának rekordgyorsaságú növekedését. Nyugat-Európában az idei téli szezonban ez az első részlegesen bevezetett lezárás.

 

Miután Rutte ismertette a „bosszantó, nagymértékű és radikális“ korlátozásokat, a hágai tüntetők petárdákat robbantottak és köveket dobáltak. A rendőrség vízágyúkat vetett be a demonstrálókkal szemben.

 

 hirdetes_810x300  

Rutte a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „a néhány kemény hétre a jelenlegi helyzet miatt van szükség, ugyanis a koronavírus mindenhol ott van, az egész országban, minden ágazatban és minden korosztályban“.

 

„Szerencsére a lakosság döntő többsége be van oltva, máskülönben kétségbeejtő lenne a helyzet a kórházakban“

 

– tette hozzá a holland kormányfő. Hollandiában a 12 év felettiek 82 százaléka teljes oltottsággal rendelkezik.

 

A bároknak, éttermeknek, kávézóknak és szupermarketeknek szombattól kezdődően három héten keresztül 20.00 órakor be kell zárniuk, a nem létfontosságú termékeket árusító boltoknak pedig 18.00 órakor.

 

A polgárok mindössze négy látogatót fogadhatnak az otthonaikban, és amennyiben a jelenlétük nem nélkülözhetetlen a munkahelyükön, otthonról kell dolgozniuk.

 

A kormány december 3-án dönt majd arról, hogy szükség van-e további szigorításokra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.