Nyitókép: AP Photo/Pavel Golovkin

 

Amennyiben Európában nem fognak minél gyorsabban szigorítani a járványellenes óvintézkedéseken, 2022 márciusáig a covidban elhunyt áldozatok száma meghaladhatja a kétmilliót – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

 

A WHO Európai Regionális Irodája, amelyben 53 állam tartozik, már most több mint 1,5 millió coviddal kapcsolatos halálesetet tart számon. Ez a tüdőbetegség, amelyet az adott régióban döntő többségben a Delta-variáns okoz, jelenleg a fő elhalálozási ok Európa-szerte és Közép-Ázsiában.

 

 hirdetes_810x300  

A WHO Európai Regionális Irodája azzal számol, hogy 25 országban a kórházi ágyak kapacitását illetően nagy, sőt extrém leterheltség fog bekövetkezni. A WHO számítása szerint az intenzív osztályok magas, sőt extrém leterheltségét 53 államból 49 fogja megtapasztalni.

 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2022 tavaszára a covidos halálesetek száma az európai régióban átlépheti a 2,2 milliót.

 

„Ahhoz, hogy együtt tudjunk élni ezzel a vírussal és folytatni tudjuk az életünket, az „oltás plusz“ hozzáállást kell alkalmaznunk. Ez azt jelenti, hogy be kell magunkat oltatni a vakcina standard adagjaival, illetve a megerősítő adaggal, továbbá be kell tartanunk a megelőző óvintézkedéseket – a maszkviselést, kézmosást, szellőztetést“

 

– mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

 

A WHO jelentésében a koronavírus rendkívül gyors terjedésének három fő okát is megnevezte. Az egyik a Delta-variáns dominanciája, ami az európai régió összes országában a covidos esetek 99 százalékáért felelős.

 

A második tényező, hogy nagyon sok kormány azt sugallta a lakosainak, hogy a Covid-19 nem is jelent olyan nagy veszélyt, ezért enyhítettek a járványellenes óvintézkedéseken, beleértve a maszkviselést és a távolságtartását.

 

A harmadik ok az alacsony átoltottsági szint. Az európai régióban a lakosság 53,5 százaléka rendelkezik teljes oltottsággal, de amíg némelyik országban az oltottsági szint elérte a 80 százalékot, addig máshol még a 10 százalékot sem.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.