Nyitókép: AP Photo/Thibault Camus

 

A fertőzöttek rekordmagas száma ellenére hétfőtől lerövidítik a karantén idejét Franciaországban. Erről Olivier Véran egészségügyi miniszter számolt be a Le Journal du Dimanche vasárnapi lapnak.

 

Azoknak a személyeknek, akik a teljes oltottság ellenére megfertőződnek, csak hét napig kell karanténban maradniuk. A gyorsteszt vagy a PCR-teszt negatív eredménye azonban öt napra rövidítheti le a karantént. Az oltatlan, illetve a teljes átoltottsággal nem rendelkező személyekre tíznapos karantén vonatkozik, amelyet negatív teszteredmény fejében egy hétre rövidíthetnek le.

 

 hirdetes_810x300  

A fertőzöttek kontaktusaira, akik nincsenek beoltva vagy nem rendelkeznek teljes átoltottsággal, továbbra is hétnapos izoláció vonatkozik. A teljes oltottsággal rendelkező kontaktusoknak hétfőtől nem kell karanténba vonulniuk, ha hat napon keresztül minden második napon letesztelik magukat. Az ingyenes tesztek elérhetőek a gyógyszertárakban.

 

Véran szerint a karanténszabályok enyhítésével szeretnék megakadályozni a társadalmi és gazdasági élet destabilizációját, mivel a karanténban tartózkodó emberekkel leállna az élet az országban.

 

Franciaországban azok a személyek számítanak teljesen oltottnak, akik legkésőbb a hetedik hónap után megkapják a vakcina megerősítő adagját. Véran tájékoztatása szerint ez a határidő február 15-től négy hónapra csökken.

 

Január 15-től a teljes oltottság lesz a feltétele a digitális Covid-igazolvány megszerzésének, amely a kávézókba, éttermekbe, rendezvényekre, a távolsági vonatközlekedéshez és a légi közlekedéshez is belépőként fog funkcionálni.

 

Az enyhítések mellett szigorítások is érvénybe lépnek hétfőtől. A tömegközlekedésen ugyanis már hatéves kortól kötelező lesz a reszpirátor viselete. A vonatokon három hétig tilos lesz az étel- és italfogyasztás. Január 6-tól pedig 11 éves kortól kötelező lesz a maszkviselet kültéren.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!