Nyitókép: AP Photo/Thibault Camus

 

Levették az európai uniós zászlót a párizsi Diadalívről, amellyel Franciaország soros elnökségét köszöntötték. A jobboldal szerint a zászló a francia nemzeti identitásból űzött gúnyt.

 

Az uniós ügyekért felelős francia államtitkárt a másik oldalról is bírálat érte mondván, engedett a szélsőjobb követelésének. Ő cáfolta, hogy visszavonásról lenne szó, eredetileg is az volt a terv, hogy a zászló két napig lesz kint.

 

 hirdetes_810x300  

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a következőket írta ki Twitterére: felháborít, hogy a francia zászlót az EU zászlajával helyettesítették az ismeretlen katona sírja felett. Ez provokáció azok ellen, akik Franciaországért harcoltak. Felszólítom az elnököt, hogy állítsa vissza nemzeti zászlónkat.

 

Ugyanerre kérte az államfőt Valérie Pecresse, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje mondván, „tartozunk ezzel minden harcosunknak, akik a vérüket ontották Franciaországért.”

 

A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélanchon pedig arra emlékeztetett, hogy „a Beethoven-himnuszt Nicolas Sarközy törölte a Lisszaboni Szerződés szövegéből. A macronisták megvetik a szimbólumok jelentését” – írta.

 

A francia nemzeti érzés jelképének számító emlékműnél kitűzött lobogó ügye szimbolikus politikai küzdelemként is értelmezhető a jobb, és a bal oldal között, mivel tavasszal elnökválasztás lesz az országban.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!