Nyitókép forrása: Moszkva, 2022. február 1.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Gazdasági együttműködések, Európa legmodernebb konténerterminálja, orosz vakcinagyártás, ukrán válság, rezsicsökkentést lehetővé tevő megemelt mennyiségű gázszállítás. Nagyjából ezek voltak az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök csúcstalálkozójának főbb kontúrjai. Túlzás lenne azt állítani, hogy áttörést hozott a találkozó a legnagyobb dilemmát jelentő ukrán feszültséget illetően, ám a találkozó kétségkívül nagyban növelte a diplomáciai megoldás esélyét.

 

„A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes, és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal”

 

jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal közös moszkvai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy különösen igaz ez a közép-európaiakra:

 

„Mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor Kelet és Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott. Orbán kiemelte a párbeszéd folytatásának fontosságát az ukrán kérdés kapcsán.

 

„A helyzet komoly, a különbségek jelentősek, ugyanis az orosz biztonsági igények – amelyeket már mindenki ismer – és a NATO-tagállamok készsége, hogy ezeket teljesítsék messze vannak egymástól. A távolság ugyanakkor nem áthidalhatatlan, lehetséges megállapodást kötni, amely  garantálja a végét és garantálja Oroszország bitonságát és elfogadható a NATO-tagállamok számára is”

 

mondta a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy bízik abban, hogy a következő napok, hetek tárgyalásain megállapodás fog születni.

 

Putyin: A NATO-val kell háborúznunk?

 

Az ukrán válság kapcsán Vlagyimir Putyin elmondta, Moszkva vizsgálja a biztonsági igényeikre küldött NATO- és amerikai válaszokat, de az már nyilvánvaló, hogy a felek figyelmen kívül hagyták az orosz szempontokat.

 

Arról beszélt, hogy Ukrajna NATO tagsága nagyon veszélyes helyzetet teremthet, például a Krím kapcsán. Állítása szerint az ukránok deklarálták, hogy katonai erővel foglalják vissza a Krímet. Feltette a kérdés, hogy ebben az esetben akkor Oroszország a NATO-val fog háborúzni annak minden súlyos következményével együtt?

 

Az ukrán potenciális NATO-tagsága kapcsán azt is leszögezte, hogy bár minden országnak joga van garantálni saját biztonságát, a biztonság oszthatatlanságának elve azt is kimondja, hogy senki sem növelheti saját biztonságát más országok biztonságának rovására. 

 

Kiemelte, hogy a NATO-nak nem feltétlenül kell mindenáron bővülnie, ezért van lehetősége figyelembe venni az ezen a téren érintett Oroszország érdekeit is. A sajtó kérdésére reagálva az orosz elnök azonban azt is leszögezte, hogy jelenleg pillanatban „nem áll készen arra, hogy konkrét megoldási javaslatot vázoljon fel”.

 

Egymilliárd köbméterrel több gáz

 

A sajtótájékoztató nagyobb részében a gazdasági együttműködések különböző részeiről volt szó. Ezek közül talán a legfontosabb az orosz gázszállítás mennyiségének emelése. Magyarország kezdeményezte,  hogy egymilliárd köbméterrel növeljék meg a Magyarországra érkező földgázmennyiség éves szintjét a hosszútávú szerződések keretében. Ezen a téren a tárgyalások már nagyon közel állnak a megállapodás megszületéséhez.

 

Szóba került a magyarországi, paksi atomerőmű bővítése, itt az építkezés előkészítése a végső fázisba lépett, az utolsó engedély is hamarosan megérkezik, így Orbán Viktor megfogalmazásában,  „a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén”.

 

Putyin az orosz-magyar mezőgazdasági kapcsolatok potenciálját emelte ki, hangsúlyozta az energetika fontosságát a két ország viszonyában, és rendkívül megbízható partnernek nevezte Magyarországot, hozzátéve, hogy Moszkva nyitott a kapcsolat további fenntartására.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon vakcinagyár létesül, amely alkalmas lesz mindenfajta oltóanyag gyártására, így az orosz Szputnyik Light vakcináéra is – ennek lehetőségéről is tárgyalt a két országvezető.

 

A szankciós politika kudarcot vallott

 

A magyar kormányfő elmondta, a napokban kerül átadásra egy nagy konténerterminál, amelynek működtetésére egy magyar-orosz vegyesvállalatot hoznának létre. A terminál Európa egyik leghatékonyabban működő ilyen állomása lesz. (A konténerterminál feladata, hogy a keleti szélesnyomtávú vasúton érkező rakományt az európai keskeny nyomtávú szerelvényekre vagy közvetlenül kamionokra pakolja át).

 

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az európai szankciós politika nem működik, mert Oroszország gazdasága nem gyengült, de például Magyarország jelentős piacoktól esett el miattuk.

 

„Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciós politika nagyobb kárt okozott Magyarországnak, mint Oroszországnak – olyan termékekből lett önállató az ország, amelyet korábban tőlünk vásárolt. A szankció ezért kudarcra ítélt eszköz”

 

fogalmazott a magyar miniszterelnök.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.