Nyitókép: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Oroszország készen áll arra, hogy a kölcsönös bizalom kiépítését célzó óvintézkedésekről tárgyaljon az Egyesült Államokkal és a NATO-val – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalása után. Putyin szerint Oroszország nem akar háborút, ezért is terjesztette elő az európai helyzetre vonatkozó biztonsági javaslatait.

 

„Ismétlem, azok a válaszok, amelyeket az Egyesült Államoktól és más NATO-tagoktól kaptunk a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra, nem tartalmaznak három kulcsfontosságú orosz kérést… viszont vannak bennük olyan elgondolások, amelyekről hajlandóak vagyunk tárgyalni, hiszen ezeket az előző években lényegében már felkínáltuk a partnereinknek“

 

– mondta Putyin.

 hirdetes_810x300  

 

Egyúttal pontosította, hogy az európai biztonsággal és néhány fegyverkezési rendszerrel kapcsolatos kérdésről van szó, pontosabban a közepes és rövid hatótávolságú rakétákról és a katonai tevékenységek átláthatóságáról.

 

Olaf Scholz német kancellár egyetért azzal, miszerint a „diplomáciai lehetőségek még messziről nincsenek kimerítve“. Továbbá üdvözölte Oroszország azon kijelentését, miszerint részleges csapat-visszavonásra került sor az ukrán határ közelében.

 

„Ez mindenesetre egy jó jel, és bízunk benne, hogy több ilyen fogja követni“

 

– közölte Scholz azzal, hogy Európa biztonságának megtartását illetően Oroszország fontos tényező.

 

„Az európaiak számára világos, hogy a tartós biztonságot csak Oroszországgal lehet elérni“

 

– konstatálta Scholz.

 

A német kancellár szerint a NATO-t nem tervezik kibővíteni, ezért a jelenlegi kormányoknak nem szabadna ezzel a kérdéssel foglalkozniuk.

 

„A bővítés nem szerepel a tervek között, nem tárgyalunk róla, és nincs is programon“

 

– közölte Scholz.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.