Nyitókép forrása: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

 

Csütörtökön este zajlott az ukrán-orosz béketárgyalások második fordulója. Ahogy az első, ez is áttörés nélkül ért véget, csak egy dologban sikerült megállapodniuk a feleknek.

 

Mihajlo Podoliak, az ukrán elnök főtanácsadója a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ukrajnának nem sikerült elérnie kitűzött céljait a találkozón.

 

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy első alkalommal sikerült megegyezniük valamiben a feleknek, ez pedig humanitárius folyosók nyitása. Podoliak szerint az oroszokkkal egyetértettek abban, hogy esetlegesen átmeneti tűzszünetet kössenek, ami alatt ki lehet menekíteni a civileket. Tűzszünetre csak ott kerülhet sor, ahol a civilek számára biztosítják az evakuációt is.

 

 hirdetes_810x300  

Ezt az eredményt sem érdemes alábecsülni, mert humanitárius folyósokon kívül abban is megállapodtak, hogy a harcokkal leginkább sújtott régiókba élelmiszert és gyógyszereket juttatnak el.

 

„Ez azt jelenti, hogy ha nem is mindenhol, de azokban a városokban, ahol humanitárius folyósok jönnek létre, tűzszünet is várható a evakuáció idejére. Erre a célra hamarosan speciális kommunikációs és a kapcsolattartási csatornákat, logisztikai hozzáférési pontokat hozunk létre”

 

fogalmazott Podoliak, hozzátéve, hogy a béketárgyalásoknak lesz harmadik köre.

 

 

Körkép.sk, ukrinform.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.