Nyitókép: facebook.com

 

A NATO előretolt megerősített jelenléte keretében először mintegy 1200 katona érkezhet Szlovákiába. A parlament azonban 2100 katona mandátumáról dönt. A katonák elsősorban Erdőhátón, Lesten (Lešť – katonai körzet) és Nagykemencén (Kamenica nad Cirochou) állomásoznak majd. A hírről Jaroslav Naď védelmi miniszter tájékoztatott a parlament Védelmi és Biztonsági Bizottságának hétfői ülésén.

 

A Bizottság a kormányhoz hasonlóan támogatja a NATO-katonák emelt szintű jelenlétét az országban és a parlament számára is javasolja annak elfogadását.

 

A miniszter kiemelte, hogy az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agressziója közvetlen biztonsági hatással van Szlovákia területére is – egyelőre migráció és „az Orosz Föderáció fokozott hibrid tevékenysége formájában a területünkön”.

 

 hirdetes_810x300  

Naď elmondta azt is, hogy a NATO-katonákra azért is szükség van, mert a szlovák határtól nem messze lévő ungvári repülőtér ellen is támadást várnak belátható időn belül. A miniszter kiemelte, hogy a Szövetség keleti határain lévő többi ország is kérte a NATO előretolt jelenlétét. Hozzátette, hogy információk szerint Szlovákia nincs közvetlen veszélyben Oroszország felől.

 

Csehország katonákat küld a megegyezés keretében, Németország és Hollandia Patriot légvédelmi rendszert adnak, melyeket néhány héten belül helyezhetnek üzembe. Az amerikaiak a Sentinel radarrendszert állítják fel a tervek szerint. A miniszter szerint tárgyalnak drónrendszerek esetleges telepítéséről is.

 

A NATO-katonák és az egyéb segítség azután érkezhetnek meg, hogy a parlament jóváhagyja a kormány ezirányú javaslatát.

 

A NATO megerősített előretolt jelenléte Szlovákiában reakció Oroszország ukrajnai inváziójára. A szlovákiai nemzetközi harci csoportot cseh, holland, lengyel, szlovén, német és amerikai katonák fogják alkotni. A kormányjavaslatról ezen a héten tárgyal a parlament.

 

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.