Nyitókép: AP Photo/Rodrigo Abd

 

Oroszországi és fehéroroszországi határainak lezárására kérte pénteken Ukrajna az Európai Uniót, a kijevi védelmi tárca szerint az orosz erőknek sikerült „részleges” szárazföldi folyosót nyitniuk a Krím és Donyeck megye között.

 

„Az infrastrukturális minisztérium azt javasolja az EU-nak, hogy zárja le hermetikusan az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló szárazföldi és tengeri összeköttetéseit” – írta az ukrán tárca a Telegram portálon. A minisztérium szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy „leállítsák az agresszor országnak szánt kettős felhasználású javak szállítását, amelyeket katonai célokra is fordíthatnak”.

 

 hirdetes_810x300  

A minisztérium arra is felszólította az EU-t, hogy akadályozzák meg az Oroszország és Fehéroroszország – az Ukrajnával egy hónapja háborúzó Moszkva szövetségese – felé a területén át, valamint a határain keresztül zajló áru- és személyforgalmat. A tárca közölte: az erre vonatkozó „hivatalos kérését elküldte az Európai Bizottságnak”.

 

Az EU és Oroszország, valamint Fehéroroszország közötti határok lezárása a nyugati országok által már életbe léptetett szankciók súlyosbítását jelentené. Kijev szerint ezzel növelni lehetne a Moszkvára és Minszkre nehezedő gazdasági nyomást, mert az orosz vállalatok megtalálják a módját annak, hogy megkerüljék az EU által elrendelt számos gazdasági szankciót.

 

Az ukrán védelmi minisztérium arról is tájékoztatott, hogy az orosz erőknek sikerült részleges szárazföldi folyosót nyitniuk a Krím félsziget és Donyeck megye között. A dél-ukrajnai félszigetet Oroszország 2014-ben bekebelezte.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!