Nyitókép: dw.com

 

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós színtéren soha nem hagyta cserben lengyel partnereit, Lengyelország semmiképpen sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal, és folytatódni fog a visegrádi együttműködés is – hangsúlyozta Jaroslaw Kacznyski lengyel kormányfőhelyettes.

 

A Sieci konzervatív hetilapnak adott, hétfőn teljes terjedelmében megjelenő interjú szombaton közzétett részletében a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnökétől azt kérdezték, vajon az ukrajnai háború során tanúsított magyar álláspont „eltörli-e” az utóbbi évek lengyel-magyar szövetségét.

 

 „Tekintsünk távolságtartással a dologra”

 

 hirdetes_810x300  

– válaszolt Kaczynski. Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden eddig javasolt, Moszkvával szembeni szankciót támogatott és elítélte az orosz agressziót. Magyarország ellenzi az orosz gázimport tilalmát, de

 

„ugyanilyen, sajnos, Németország magatartása is, valamint több más fontos uniós tagállamé is”

 

– fűzte hozzá.

 

Kitért arra, hogy a magyar gazdaságnak mások az adottságai, mint a lengyelnek.

 

„Elsősorban mély, Gyurcsány Ferenc posztkommunista kormányfő idején keletkezett orosz függőségről van szó sok vonatkozásban”

 

– húzta alá, hozzátéve: „tudjuk, hogy ezt nehéz megszakítani. Tudjuk, hogy Magyarországnak más a története, ezért másképp tekint bizonyos ügyekre”. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajnában népes magyar kisebbség él.

 

Jaroslaw Kacznyski leszögezte: kritikus szemmel tekintenek Magyarország magatartására,

 

„nagyobb szerepvállalására”

 

számítanak. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy

 

„meg kellene szakítani az együttműködést azokon a területeken, ahol együttműködhetünk”.

 

Elmondta: mindig is tudott az Orbán Viktor és a lengyel kormánytábor közötti, Oroszország és Németország politikai megítélését illető különbségről, amely – mint felidézte – már a délkelet-lengyelországi Nedec várban 2016-ban történt, a hosszútávú együttműködés terveiről szóló Kaczynski-Orbán találkozó során kirajzolódott.

 

Az interjú készítője felvetette: a magyar ellenzék azt állítja, hogy a visegrádi csoport halott, és Lengyelország megszakította a kapcsolatokat Magyarországgal, amit erőteljesen kihasználnak a választási kampány hajrájában.

 

Semmiképpen sem szakítjuk meg kapcsolatainkat – reagált erre Kaczynski. Közölte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel és más partnerekkel a visegrádi csoport munkáinak néhány hetes felfüggesztéséről, de „a csoport biztosan visszatér a hasznos működéséhez”.

 

Hangsúlyozta: bár léteznek különbségek, Orbán személyében olyan partnerrel van dolguk,

 

„aki soha sem tagadta, mi az álláspontja, nem csalt,”

 

és aki más együttműködési területeken, például az Európai Unióban soha nem hagyta cserben lengyel partnereit.

 

MTI

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.