Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Patrick Semansky

 

A Pentagon a héten újabb 300 millió dolláros katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. Ebben az új csomagban biztonságos kommunikációs eszközöket, lézervezérelt rakétákat és más eszközöket tartalmaz, amelynek célja – az amerikai megfogalmazás szerint – Ukrajna védekezési képességeinek megerősítése”.

 

„Ez a döntés bizonyítja az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és támogatja  az Oroszország által indított háború visszaverésére irányuló hősies erőveszítéseket”

 

nyilatkozta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára a Washington Times szerint.

 

Joe Biden amerikai elnök eddig több mint 1,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának a háborő február 24-i kezdete óta – voltak közte Stinger légvédelmi rakétaszállítmányok, Javelin páncéltörő rakéták, több millió lőszer.

 hirdetes_810x300  

 

A hónap elején a Konresszus elfogadta az amerikai kormány finanszírozási törvénytervezetét is, amely 13,6 milliárd dollárnyi segéllyel számol Ukrajna irányába.

 

A támogatás ellenére Kijev legtöbbet hangoztatott követeléseinek Amerika sem szívesen tenne eleget. Márciusban elutasította, hogy lengyel MiG-eket adjanak át Ukrajnának, a Pentagon hivatalos közlése szerint az átadás „strukturált formában nem megvalósítható és provokatív lehet az oroszok számára”.

 

Ugyanakkor a Biden adminisztráció továbbra is mérlegeli azt a lehetőséget, hogy Szlovákiát amerikai gyártmányú rakétavédelmi rendszerrel szereli azért cserében, hogy S-300-as földi légvédelmi rendszerét Ukrajnának adják át.

 

Márciusban Jarosla Naď (OĽANO) szlovák védelmi miniszter kijelentette, hogy hajlandó átadni az ukránoknak a rendszert, de leszögezte, minden ilyen átadás „adekvát mértékű” cserét igényel.

 

Celeste Wallander, amerikai nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettes védelmi miniszter ezen a héten kijelentette, hogy az Egyesült Államok még mindig mérlegeli a szlovák javaslatot. A USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője pedig kijelentette, hogy a „kormányzat határozottan támogatja a légvédelmi rendszerek Ukrajnába történő szállítását”.

 

„Szeretnénk, ha a légvédelmi eszközök kerülnének Ukrajnába, ezért szorosan együttműködünk szlovák szövetségeseinkkel javaslatuk kapcsán”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!