Nyitókép: NATO-külügyminiszterek találkozója Brüsszelben, 2022. április 7-én, SITA/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

 

A NATO fenntartja és a megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását rövid- és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően.

 

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg közölte, a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára. A BBC közlése szerint a tagállamok megegyezésre jutottak abban, hogy több fegyvert küldenek Ukrajnának. Stoltenberg szerint Oroszország, amely most új offenzívára készül keleten, még hosszú hónapokig fenntarthatja a háborút.

Tájékoztatása szerint a tagállamok külügyminiszterei egyértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy „további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval”.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Kijevnek most van szüksége fegyverekre, mivel néhány hét múlva már késő lehet.

 hirdetes_810x300  

 

MTI, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.