Nyitókép: Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt az összecsapás az Ukrajnában kinevelt oroszellenes erőkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Vosztocsnij űrközpontban.

 

„Ukrajnát elkezdték oroszellenes hídfőállássá átalakítani, elkezdték felnevelni a nacionalizmus és a neonácizmus ott már régóta meglévő csíráit”

 

– hangsúlyozta az orosz államfő.

 

 hirdetes_810x300  

„Szándékosan növesztették a neonácizmus csíráit, és Oroszország összeütközése ezekkel az erőkkel elkerülhetetlen volt, csak az alkalmas időt várták a támadásra”

 

– fogalmazott Putyin.

 

Hangot adott álláspontjának miszerint a neonáci eszmék mélyen meggyökereztek Ukrajnában. Putyin szerint az általa különleges hadműveletnek nevezett háború céljainak elérésével Moszkva egyfelől megsegíti a Donyec-medence népét, másfelől intézkedéseket tesz Oroszország biztonságának garantálása érdekében.

 

Emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan beszél arról, hogy Kijevnek nem tetszik az ukrajnai rendezésről megkötött Minszk-2 megállapodás egyetlen záradéka sem, más ukrán tisztségviselők pedig azt mondták, hogy a minszki megállapodások végrehajtása lehetetlen.

 

„Nyilvánosan elutasították (a minszki megállapodások végrehajtását). Egyszerűen lehetetlen tovább tűrni ezt a nyolc éve tartó népirtást”

 

– hangoztatta az orosz elnök.

 

A genocídium fogalma egyébként több nyugati szakértő és a hágai Nemzetközi Bíróság szerint sem vonatkoztatható a délkelet-ukrajnai konfliktus áldozataira a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező 1948-as egyezmény alapján.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.