Nyitókép: Russian Presidential Press Service via AP

 

Vlagyimir Putyin utasította erőit, hogy ne rohamozzák meg az utolsó megmaradt ukrán erődöt az ostromlott Mariupol városában, miután védelmi minisztere elismerte, hogy az orosz hadsereg még mindig több ezer ukrán katonával harcol ott.

 

Putyin szerint „nem célszerű” az Azovsztal acélmű bevétele, és ehelyett arra szólította fel az orosz csapatokat, hogy zárják le a területet úgy, „hogy még egy légy se tudjon átjutni” – írja a Guardian.

 

Az elnöki utasításra a Kremlben tartott megbeszélésen került sor, ahol Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentést tett Putyinnak az ukrán kikötővárosért folytatott, kiemelt figyelemmel kísért ostromról.

 hirdetes_810x300  

 

Sojgu azt állította, hogy a várost „felszabadították”, bár a harcok még tartanak.

 

Azt mondta, hogy az oroszoknak még több napra lesz szükségük ahhoz, hogy legyőzzék az ukránokat, akik az acélművek területére vették be magukat, a város délkeleti részén, négy négyzetkilométeren elterülő alagutak és műhelyek burjánzó tömegénél.

 

Az, hogy az ipari területet ukrán kézen marad, megfosztja az oroszokat attól, hogy Mariupolban teljes győzelmet arassanak. A város elfoglalása stratégiai és szimbolikus jelentőséggel bír.

 

„Ez az az eset, amikor el kell gondolkodnunk, vagyis mindig gondolkodnunk kell, de ebben az esetben még inkább. Mérlegelnünk kell katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzését. Nincs szükség arra, hogy bemásszunk ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kússzunk át ezeken az ipari létesítményeken”

 

– mondta Putyin.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!