Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY

 

Olena Zelenszka ukrán first lady elmondta, hogy az Oroszországgal vívott háború nem változtatta meg a férjét, csupán feltárta a világ előtt a győzelemre való elszántságát és azt, hogy olyan férfi, akire lehet számítani.

 

Zelenszka a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjújában azt is elmondta, hogy a 44 éves férjét, Volodimir Zelenszkij urán elnököt az ukrajnai orosz invázió kezdete óta nem látta.

 

Amikor a háború napjának kezdetét, február 24-én Zelenszka felébredt, a férje már ébren volt, felöltözve, és azt mondta neki: „elkezdődött“, majd elment a kijevi hivatalába.

 hirdetes_810x300  

 

„Február 24-e óta úgy láttam a férjemet, ahogy Önök – a televízióban és a videófelvételeken keresztül“

 

– mondta Zelenszka, hozzátéve, hogy a gyerekeik velük vannak, de a tartózkodási helyüket nem fedte fel.

 

Az ukrán elnök felesége azzal vádolta meg Oroszországot, hogy népirtást kísérelt meg véghezvinni az ukrán nép ellen, egyúttal együttérzését fejezte ki azzal a több mint 11 millió ukránnal, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

 

„Bárcsak megölelhetném mindegyiküket. Nem nehéz elképzelni, hogy milyen nehéz utat jártak be – a mariupoli pincékből és bunkerekből való szökés, a harkovi ágyúzás előli menekülés, a megszállt kijevi régió, sőt Lviv és Odessza elhagyása, amelyek orosz rakétatűz alatt álltak“

 

– jelentette ki Zelenszka.

 

A Rzeczpospolita lap, amely távúton készítette el az interjút az ukrán first ladyvel, azt kérdezte Zelenszkától, hogy megváltoztatta-e a férjét a háború. A lap szerint az egykori komikus-színész háborús vezetőként egyesítette Ukrajnát és vilgászerte tiszteletet vívott ki magának.

 

„Nem változtatta meg a háború. Mindig is olyan ember volt, akire lehetett számítani. Egy férfi, aki soha nem okoz csalódást, aki a végsőkig kibírja. Most az egész világ látja azt, ami korábban talán nem mindenki számára volt világos“

 

– vélekedett Olena Zelenszka.

 

A first ladytől azt is megkérdezték, üzenne-e valamit az orosz édesanyáknak, feleségeknek és nővéreknek. Zelenszka erre azt felelte, nem üzenne semmit, mert „rajta keresztül úgyse megy át semmi“.

 

„A két hónap alatt, amikor bűnözőkként és megszállókként ölték meg fiaikat Ukrajnában, volt idejük tisztázni álláspontjukat. Mivel az ő részükről semmi ilyesmit nem lehetett hallani – ha őket a koporsók sem győzik meg, akkor valahol hiba történt –, akkor nekem nincs mit mondanom számukra“

 

– zárta le Zelenszka.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.