Nyitókép: Euronews

 

Ukrán források szerint az orosz erők átfogó támadást indítottak a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélmű ellen Mariupolban. Az orosz katonai vezetés arról számolt be, hogy a napok óta tartó támadások után az oroszok behatoltak az üzem területére, ahol a katonák mellett kétszáz civil lakos, köztük több gyerek is volt.

 

“ Nehéz és véres harcokat vívunk. Büszke vagyok a katonáimra, akik emberfeletti erővel küzdenek az ellenség támadásaival szemben. Köszönöm a világnak a mariupoli helyőrség óriási támogatását. A katonáink megérdemlik ezt”

 

– mondta Denisz Prokopenko az Azov ezred parancsnoka.

 

 hirdetes_810x300  

Az ostromlott Mariupolból és négy másik városból több mint 300 civilt evakuáltak az ukránok által ellenőrzött Zaporizzsja városába. Ez már a második sikeres kimenekítési művelet volt. Ezzel egyidőben az orosz kormány ígéretet tett humanitárius folyosó biztosítására csütörtöktől szombatig.

Szerda este rakétatámadásokat jelentettek több városból is. Kijev közeléből, valamint a közép-ukrajnai Cserkaszi és Dnyipro városokból. Ukrajna szerint az oroszok az infrastruktúrát támadják, amivel a fegyverszállítmányok célbajuttatását akarják nehezíteni.

 

A folyamatos rakétatámadások miatt az ukrán külügyminiszter rakétaterrorizmusról beszél.

 

Oroszország a rakétaterrorizmus taktikájához folyamodik, hogy félelmet keltsen Ukrajnában

 

– nyilatkozta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 

“ A valódi problémát a rakéták jelentik. Ezért nincs most Ukrajnában biztonságos hely. Orosz rakétatámadás érheti a nap bármely szakában, bármely irányból, bármelyik ukrán várost”

 

– mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 

Belarusz katonai hadgyakorlat megkezdését jelentette be. A belarusz vezetés ugyanakkor közölte, hogy a hadgyakorlat nem jelent veszélyt sem az európai közösségre, sem a Belarusszal szomszédos országokra.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!