Nyitókép forrása: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

 

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak Európa jövőjére vonatkozóan, az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával – jelentette ki hétfőn Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban.

 

Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen Von der Leyen kijelentette: „amennyiben az EU gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken”.

 

„A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében”

 

– tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Von der Leyen ezzel valójában az uniós tagállamok állam és kormányfőinek vétójogát venné el olyan kulcsfontosságú kérdésekben mint az Oroszországgal szembeni szankciók és az olajembargó. Mindezt azután jelenti be a Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány egyértelművé tette, vétózni fogja Brüsszel legújabb javaslatát, amely teljes importtilalmat vezetne be az orosz kőolajra és földgázra.

 

Beszédében az elnök kifejtette: az Európai Unió feladata, hogy megerősítse az európai egységet a jövőben, és ennek megvalósítását már „ma el kell kezdeni”. Hangsúlyozta: az európai kontinensre visszatért a háború, „Oroszország ismét átrajzolná a térképeket”, s ez a helyzet „történelmünk egyik legsötétebb időszakát idézi”.

 

„Ha egyhelyben állunk, lemaradunk. A konferenciasorozat eredményei azonban azt mutatják, hogy az európaiak nem akarják ezt a hibát elkövetni” – jelentette ki. Mint mondta, „az európaiak Európát jobb jövőben képzelik el, ahol jóllét, igazságosság és haladás van, olyan szociálisan fenntartható Európát akarnak, amely vigyáz mindenkire”.

 

Von Leyen a beszéde lezárásaként megerősítette, hogy Ukrajna jövője Európa jövője is.

 

Macron is támogatja az ötletet

 

Fontos terv, hogy felülvizsgáljuk a szerződéseinket és legyen egy konvenció. Ezt az EP terjesztette be és én ezt támogatom

 

mondta Emmanuel Macron a CoFoE záróeseményén a soros elnökséget betöltő Franciaország elnökeként.

 

Macron szerint a következő hetek feladata az alapfeltételek meghatározása, amiben bátornak és szabadnak kell lenni, és a júniusi uniós csúcstalálkozón már napirendre is vehetik a témát. A francia elnök a módosítások között említette az EP-választási szabályok megváltoztatását és a transznacionális listák bevezetését, illetve az Európai Parlament jogszabály-kezdeményezési jogának kodifikálását.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.