Nyitókép: Michael Kappeler/dpa via AP

 

Németország az IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel is támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlament alsóházában (Bundestag).

 

A kancellár kiemelte, hogy az IRIS-T a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól.

 

A szövetségi kormány arról is döntött, hogy radarrendszereket is szállít Ukrajnának, amelyek tűzérségi állások felderítésére szolgálnak – mondta Olaf Scholz.

 hirdetes_810x300  

 

Hangsúlyozta, hogy igaztalanok azok az állítások, amelyek szerint Németország nem támogatja kellőképpen Ukrajnát a védekezésben. Mint mondta, folyamatosan szállítanak fegyvert.

 

Ismertette, hogy a napokban befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák. Hozzátette: az ukrán kormány május végén kötött szerződést Gepardok átvételére.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.